Защо почивката ни носи стрес?

Животът

23-07-2013, 18:10

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Не очаквайте много от ваканцията, почивайте често, а не веднъж в годината, съветват експерти

Мнозина се оплакват, че почивката всъщност ги натоварва и ваканцията им носи неприятности. Защо се получава така? С този въпрос се обърнахме към психиатъра д-р Веселин Герев.

Това е нормално състояние, което в практиката си наблюдавам повече от 10 г. Човек се връща от отпуска по-стресиран отколкото е бил преди да излезе в почивка. Това се случва по няколко причини. Първата е, че хората имат големи очаквания преди ваканцията. Кроят сложни планове и пестят пари за извънредните харчове.

После почивката минава като миг и това ги разочарова. Започват да се чудят: Това ли беше всичко? Защо не успях да си почина? Така тревожното очакване на ваканцията се заменя със стрес след края й. А ако това не отмине, човек може да навлезе в депресия, при която трябва да се търси професионална помощ, посочва д-р Герев.

Често проблем поражда разликата между това, което си фантазираме за почивката и реалността. Затова не бива да имаме прекалено високи очаквания. Допълнителна фрустрация могат да донесат някои неочаквани разходи или премеждия при почивката, допълва психиатърът.

Особено тежък е моментът на връщането на работа след отпуската. Човек изпитва затруднения с концентрацията, лесно се уморява, няма тонус и настроение. Това води до повече грешки и конфронтация с шефовете. Тази фаза трае близо 5 до 7 дни след отпуската. Просто сме изгубили рутината. Обичайните задачи ни костват повече усилия и време, това е предпоставка за раздразнение и скандали с колегите или ръковоството. Особено ако друга част от работния екип липсва и поемаме повече товар.

Има професии, където рискът от подобни състояния е по-висок. Това са занятията с по-динамична среда – полицаи, лекари и др. Тези професии имат трудно предвидим ход. При тях прехода от спокойствието на почивката към задължението бързо да се решават трудни ситуации може да е по-рязко и неприятно, изтъква експертът.

Този стрес се наблюдава при представителите и на двата пола. Те обаче посрещат предизвикателствата различно. Жените са по-склонни да показват и споделят с околните затруднението си. Мъжете пък предпочитат да ползват най-евтиният, но и рискован антидепресант – алкохола. Няма обаче универсални формули за справяне със състоянието. То просто трябва да отшуми.

Проблемът е, че българинът често не почива в отреденото за тази цел време. Трябва да почиваме по 2 дни всяка седмица, но това не се случва. Не ползваме рационално своите съботи и недели. Вместо да отделим време за себе си – работим допълнително, правим домашни ремонти и това добавя към стреса. Искаме да разнообразим, но това не се случва. Разчитаме, че всичко натрупано ще изчезне през отпуската, но не става така. Затова моят съвет е да се почива по-редовно, да се отделя време за приятното, вместо за наложителното, съветва д-р Герев.