Корекцията на бюджета трябваше да се направи веднага, смята Кънев

Актуализацията щяла да раздразни само крайно либералните икономисти

"Към корекция на бюджета трябваше да се премине веднага, а не да се чака няколко месеца". Това каза депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Петър Кънев. Той не се съгласи с критиките, отправени от ГЕРБ, че актуализацията на бюджета е противозаконна. "Аз смятам, че поправката в него е наложителна, и считам че тя е абсолютно законна. В този ред на мисли, мога да посоча и това, че бюджетния дефицит е в рамките на 2 процента", подчерта Кънев. "Това ще подразни много от крайно либералните икономисти, които в последните дни изпълзяха отново, и дори започнаха да дават интервюта по площадите. Аз, обаче не виждам защо ние трябва да имаме бюджетен дефицит около 0.8 – 1,2 процента, при положение, че Маастрихт и Брюксел разрешават стойността му да не надвишава 3 процента?", каза той.

По отношение на тези цифри експертът посочи няколко примера свързани с някои Европейски страни. "В Англия този процент е 6,5. За Франция, той е 4,8, а за Холандия е 4,1. И тук задавам въпросът си: Защо ние трябва винаги да бъдем най-бедни, да живеем в най-тежка ситуация и да бъдем по католици от Папата? Истината е, че заложихме 1,9 процента БВП, като се очертава да бъде не повече от процент", обясни той.

Зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси  обясни, че държавният дълг е 18,5 процента, докато в Еврозоната е 90 процента. "Всички икономисти твърдят, че здравословната му стойността е в рамките на 25 процента", допълни той.