Змия се намести в ел. табло, спасиха я

Общество

23-07-2013, 13:36

Снимка:

ЧЕЗ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Служители на ЧЕЗ намериха смока

Двама служители на ЧЕЗ спасиха защитен вид змия.

Те са я извадили на 10 юли от електрическо табло в село Соволяно, Кюстендилско.

Спасеният екземпляр е от редкия застрашен вид смок мишкар. Служител, който отчита електромери, открил змията в таблото и я заснел с мобилния терминал, с който отчита данните на електромерите.

Таблото се намира в ливада, която е била силно оросена от дъждовете. Змията явно е търсила убежище на сухо и топло място, като се е промъкнала през един от отворите за кабели в долната страна на таблото. По съоръжението не са нанесени щети, не е засегнат и процесът на отчитане на електромерите на клиентите на ЧЕЗ от селото.

"ЧЕЗ има отговорно отношение към опазването на биологичното разнообразие и предприема незабавни мерки при всеки подаден сигнал за съоръжения на компанията, застрашаващи животните", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Дивите животни обаче често предизвикват аварии по съоръжения на ЧЕЗ. През август миналата година огромен смок остави без електричество над 2600 клиенти на ЧЕЗ в района на Ботевград. През юни същата година катерица пък стана причина 15 пъти да спира електрозахранването на жителите на кв."Симеоново" в рамките на три дни.