Искам да ви чуя, заяви Рединг

Около стотина граждани са пред Военния клуб, за да се възползват от възможността

"Искам да изслушам гражданите - какъв е проблемът, каква е мечтата им. През 2013 г. искахме да подходим по различен начин, защото аз искам да изслушам гражданите какъв е проблемът, каква е мечтата им.” Това каза заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг. Днешния ден  е определен за среща на еврокомисаря в рамките на Европейската година на гражданите. Събитието се провежда във военния клуб.
"Тази година успяхме да организираме диалог в 26 държави. Диалог, където разговорите не са много удобни, например в Гърция, Искания, Португалия, Ирландия. Това, което чух там, е силната воля на гражданите да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема като част от себе си," похвали се Рединг.

"Само 1/3 от хората знаят какво е да си европеец и как да създадеш бъдещето на Европа. 2013 година е година на гражданите. Обикновено политиците заставаме пред микрофона говорим, говорим, говорим, вие ни ръкопляскате и толкова. Но политиците трябва да чуят хората", каза още еврокомисарят.
"Питам "Кажете защо протестирате". Хората ми казаха две неща - “Искаме нашият глас да се чува, това ми го казват нявсякъде в Европа". Ако вие смятате, че вашият глас не се чува достатъчно във вашата държава, призовавам народът да бъде чут, преди да се вземе политическо решение, продължи Рединг. Тя специално подчерта, че силната демокрация има нужда от силно правосъдие. „Олигархията и демокрацията са смъртни врагове. Има го или едното, или другото, двете едновременно не могат да съществуват”, обяви еврокомисарят по правосъдието.
"Не само вие ще ме изслушвате, аз също изслушвам вас. Вие ще поемете щафетата утре. Кажете ми какъв континент желаете", каза Рединг и прибави  на български "Искам да ви чуя".
Междувременно пред Военния клуб се събраха стотина граждани, протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски. Някои от тях смятат да изчакат края на срещата на еврокомисаря, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев, и да направят опит да се срещнат и да разговарят с еврокомисар Вивиан Рединг.