Търпението на Ердоган към Сирия се изчерпва

Турция може да предприеме действия, ако престрелките по границата й продължат да застрашават нейното население

Турският премиер Реджеп Тайп Ердоган предупреди, че страната му може да предприеме действия заради сблъсъците между кюрди и групировката "Джебаат ал Нусра" в близост до турската граница, предаде вестник "Заман".
"Развитието на ситуацията в Сирия пресича нашата граница и причинява смърт в нашата страна. Ние сме търпеливи засега, но колко дълго можем да останем търпеливи?”, заяви Ердоган.
Междувременно турските въоръжени сили посочиха в изявление, че ще накажат нападенията от сирийска страна, свързани със сблъсъци между кюрди и свързани с „Ал Кайда” групировки. Турската армия е взела всички необходими мерки са предотвратяване на опасността, а нейните поделения отговарят на огъня от сирийска страна.
Малко по-рано  телевизионният канал NTV съобщи за взрив в сирийския район на Телебиад,  предизвикал паника и ужас сред турското население в пограничния град Акчакале на провинция Шанлъурфа вчера към 18.00 часа. След силния взрив се е издигнал огромен гъст облак от дим, но не станала  ясна причината за експлозията. Конвой от автомобили на въоръжени със зенитни установки и с голямокалибрени оръжия бойци от Свободната сирийска армия веднага започна да се придвижва към района на взрива, информира още телевизията.
Междувременно ехото от ожесточените престрелки между враждуващи групировки в сирийския град Хасеке на провинция Ресулайн се чуваха през целия ден силно в турските погранични райони. Това продължава да предизвиква определено безпокойство и паника сред местното население.
На фона на престрелките 12-членно сирийско семейство се промъкна през телените заграждения на граничната бразда и се приюти на турска територия. Бежанците пристигнаха в околийския център Джейлянпънар, където обясниха, че идват от град Хасаке и са били принудени да избягат понеже са били обстрелвани от връждуващите групировки, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.