Вече трябваше да ви няма, скандират протестиращите (обновена в 21:35)

Антиправителствените протести продължават 39-та вечер

"Вън мафията" и "Вече трябваше да ви няма", скандират протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски  пред сградата на Министерски съвет.  Движението по бул. "Цар Освободител" и в района на площад „Независимост” е спряно. Събралите се носят български знамена, някои от тях носят и флага на Европейския съюз. Протестиращите на площад "Независимост” са стотици като непрекъснато идват още хора. Сред тях има хора с деца и велосипедисти.

Това е 39-тата вечер от антиправителствените демонстрации #ДАНСwithme. Те започнаха на 14 юли след назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС и продължиха като протести срещу кабинета "Орешарски", въпреки че Пеевски оттегли кандидатурата си.

Точно в 20:00 ч. хората поеха на обичайното шествие из улиците на София. Те се насочиха към парламента, където скандират и призовават правителството за оставка.
Демонстрантите обикалят около сградата на Народното събрание и призовават да се остане там.

Пред паметника на Цар Освободител недоволните граждани поставиха бяло пиано, на което пише "Освирквам ви". До него млади хора свирят на барабани. В района на парламента между електрически стълб и пътен знак е окачено въже с около 15 лозунга. Част от тях гласят: "стига разходки, да останем пред парламента", "защо към орлов? – проблемът е тук", "извинисебе". Сградата на Народното събрание е метални заграждения и полицейски кордон. Протестиращите за пореден път осъвремениха Иван Вазов. Сред издигнатите плакати има такива на които пише: "Бранят властта, като опълченците на Шипка, жалко, че нямат нищо общо с тях". Десетина души държат огромен  зелен трансперант, на който пише "Граждани срещу мафия". Към момента протестът в столицата протича спокойно.

Около паметника на Цар Освободител остава палатковият лагер. Полицейското присъствие в района е засилено, като зад загражденията пред парламента има кордон.
 

Контрапротестът

 

Междувременно за пореден ден около 30 човека се събраха и на контрапротест пред пилоните на НДК в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. Част от тях държаха български знамена, нямаше скандирания. Обстановката бе спокойна. В района имаше полицейско присъствие.

 

Антиправителствените протести в страната

 

Около 50 души се събраха на протест срещу кабинета "Орешарски" в Пловдив. Протестиращите пловдивчани изписаха "Оставка" с телата си. Около 50 души застанаха върху предварителното изписаните с тебешир букви пред сградата на бившия партиен дом на площад "Централен". Хората тръгнаха на поредното шествие от сградата на Община Пловдив с викове "Оставка" и "Съд" . Със скандирания "Червени боклуци" протестиращите отново се отправиха по Главната улица. Върху осветителните тела на площад "Стефан Стамболов" са поставени обяви със снимка на Орешарски и надпис: "Издирва се, за да подаде оставка. Опасна кукла на конци". Протестното шествие се отправи към Римския стадион. Звучаха сирени от мегафон. Барабан задаваше ритъма на скандиранията.

Около 20 души се включиха във втория протест в Смолян, който започна в 18.00 часа на Стария център в града пред паметника на Христо Ботев.

За поредна вечер варненци се събраха на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Сборният пункт беше на обичайното място, пред сградата на Община Варна. Тази вечер няколкометров плакат гласеше: "Варна казва: Оставка!" . Събралите се носеха български знамена и флага на Европейския съюз. С бурни викове "Оставка" и освирквания, варненци демонстрираха своята подкрепа към мащабните протести в столицата и се обявиха срещу начина на управление в страната, олигархията, корупцията в съдебната система. Въпреки блокирането на основния булевард във Варна, шофьорите изразяваха подкрепата си чрез включване на клаксони.

Във Варна повече вече се събират подписи за две инициативи - подписка с искане за оставка на правителството и нов Избирателен кодекс, и такава в подкрепа на президента Росен Плевнелиев.

Около двадесет протестиращи се събраха в Бургас, за да изразят за поредна вечер несъгласие с политиката на правителството и да искат неговата оставка. "Доверие се гради с години, но се губи с една лъжа", "Дойдохте насила, отидете си без сила",  скандираха варненци. Протестиращите изразиха своето мнение и за актуализацията на бюджета. Повечето заявиха, че тегленето на нов заем е безотговорно от страна на правителството.  Протестът днес бе по-тих в сравнение с предходни дни. Протестиращите съобщиха, че ще затворят едно от бургаските кръстовища в петък.

Протест срещу кабинета „Орешарски" имаше  отново и в Сливен. Около 20 души се включиха в протестното шествие. Началното място отново бе площадът до паметника на Добри Желязков.