Tефтерчето на Златанов "се намеси" и при избора на шеф на СГП

Кандидатите за софийски градски прокурор са трима

Обвинителят, наблюдаващ разследването по тефтерчето със скандалните записки на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, е един от тримата кандидати за шеф на ключовата Софийска градска прокуратура (СГП).
Освен Ваня Илиева в конкурса участват Руси Алексиев, който доскоро бе зам.-началник на столичните районни обвинители, и следователят Бойко Атанасов.

Висшият съдебен съвет ще решава в сряда. Измежду 25-те висши магистрати, които ще гласуват тайно, са и Камен Ситнилски и Румен Боев, за чието влизане в съвета е лобирано миналото лято според изтекли законни записи с бръмбари.

Шефският пост в СГП е вакантен заради друг разпространен разговор, записан също в бръмбари - на подалия след това оставка и уволнен от Темида Николай Кокинов с бившия премиер Бойко Борисов и ексаграрния министър Мирослав Найденов, обвиняем.

Работата и на тримата кандидати е оценена възможно най-високо - с много добра. Според комисията за професионална етика на ВСС и тримата имат необходимите качества да оглавят СГП.

Комисията изтъква, че срещу Илиева е имало преписка в инспектората към Върховната касационна прокуратура, която е приключила, без да има констатирани данни за допуснати дисциплинарни нарушения. Ревизорите на Темида три пъти са проверявали работата на Алексиев заради подадени сигнали, но нито веднъж не са открили пропуски в работата му.

В инспектората към ВКП срещу Атанасов има две преписки - едната е прекратена, закото не са установени нарушения. Втората още не е приключила и комисията за професионална етика на ВСС не можа да съобрази становището си с нея.
СГП ще оглави този, който получи поне 13 от 25-те гласа във ВСС.