Рисковете за България зависят от реакцията на "Хизбулла", призна Вигенин

Страната ни е получила нови данни от САЩ за атентата в Сарафово

Бургаският атентат е изиграл роля за решението военното крило на “Хизбулла” да бъде включено в списъка на терористичните организации на Европейския съюз, каза външния министър Кристиан Вигенин, съобщава БНР. На въпрос дали това решение създава допълнителни рискове за националната сигурност, Кристиан Вигенин отвърна: "Не мисля, че ни излага на допълнителни рискове. Много зависи от това - каква ще бъде реакцията на военното крило на "Хизбулла" на това решение. От гледна точка на това дали днес сме по-готови да реагираме на подобни заплахи, смятам, че да, ние сме по-готови, независимо, какво е днешното решение. И второ, ограничаването на възможностите на една организация от такъв тип да функционира ефективно, работи за повишаване на сигурността, а не обратното".
На заседанието на външните министри от ЕС външният ни министър е заявил, че България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на участниците в бургаския атентат. В анализа има допълнителни данни, водещи към „Хизбулла”, това съобщи в Брюксел външният министър Кристиан Вигенин, информира още националното радио. Допълнителната информация е била представена на европейските партньори в края на юни, на второто заседание на работната група, което трябваше да реши дали организацията да бъде включена в терористичния списък. Вигенин съобщил за още информация, постъпила от други държави.
В Брюксел Кристиан Вигенин обявил: "Буквално в последните дни, дойдоха още два доклада от Канада и от Ливан, но те не са били обект на представяне днес или в четвъртък, когато беше заседанието на постоянните представители, тъй като предстои да бъдат обработени. Те буквално дойдоха в София в петък".