КЗК хвана "мазния картел" на тясно

Общество

22-07-2013, 16:45

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Комисията наложи санкции за над 2 млн. лв.

КЗК наложи санкции за над 2 млн. лв. на производители и дистрибутори на слънчогледово олио.

КЗК установи, че Калиакра АД , Бунге Зрт – Унгария, Бунге Румъния Срл, Гама-Ник-Митев-2004 ЕООД, Теодоро Бабаров-Клио Комерс, Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД, Лъки 2003 ООД, Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД са извършили нарушение, свързано с ограничаване или нарушаване конкуренцията на пазара. 

Bulgariautre припомня, че Комисията за защита на конкуренцията откри картел между доставчици на слънчогледово бутилирано олио и техните основни дистрибутори. Според комисията те са сключвали споразумения помежду си, с които са повлияли  пряко или косвено върху цените на бутилираното олио. От КЗК са стигнали до този извод след като са провели секторен анализ на три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори. "Хванати в крачка" са: Калиакра АД, Бунге Зрт – Унгария, Бунге Румъния Срл и основните им дистрибутори Гама-Ник-Митев-2004 ЕООД, Теодоро Бабаров-Клио Комерс ЕТ, Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД, Лъки 2003 ООД, Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД; Бисер Олива АД и основните му дистрибутори Фамилекс ЕООД, М.М. Малешков ЕООД, Загора 2000 ООД, Велизара 2000 ЕООД; Звезда АД и основния му дистрибутор КООП Търговия туризъм АД.
От КЗК съобщиха още, че ще започнат три самостоятелни производства срещу нарушителите.  Определенията на комисията не подлежат на обжалване. Уличените доставчици и дистрибутори, обаче, все още могат да се измъкнат от наказание и да се окаже, че не са правили картел. В срок от 30 дни, съгласно чл. 76 от закона за Защита на конкуренцията, те имат право да предявят писмени възражения  и да бъдат изслушани в открито заседание. Ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството. След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе окончателно по въпроса дали е има картелни споразумения или не.