Днес внасяме бюджета в парламента, заяви Чобанов

Търси се възможност за допълнително оптимизиране на разходите

"Днес внасяме бюджета в парламента, оттам ще се види кога ще бъде разгледан на първо и второ четене. Имаме готовност тази седмица бюджетът да мине на първо четене", заяви Петър Чобанов.

Министърът на финансите каза, че ще провежда нова политика, с която държавата да плаща навреме и да дава добър пример на бизнеса.

След извънредното заседание на Министерски съвет, където се обсъди актуализацията на бюджета, правителството е свело оценката за неизпълнението на приходите до 555 милиона лева. Очаква се преизпълнението от неданъчните приходи да е 347,6 милиона лева. Изпълнението на приходите се очаква да бъде 207,4 милиона лева или 0,3% от БВП. Предвижда се и 286 милиона лева допълнителен ресурс по отношение на разходите. Увеличение на минималната работна заплата няма да има.

"Не всички искания могат да бъдат удовлетворени. Търсим възможност за допълнително оптимизиране на разходите на всяко едно министерство", увери Чобанов.

"Поех ангажимент, и изпратихме до Брюксел нотификация за допълнително финансиране на тютюнопроизводителите. Предвиждаме средства за хората с увреждания. Получихме ясни сигнали от работодатели и синдикати, че ваучерите за храна няма да стигнат за тази година. Одобряваме допълнително увеличение на тази квота за ваучери – 40 милиона лева. 160,4 милиона лева ще отидат за просрочени задължения на министерствата и основно за просрочия на МО, МВР и МП. От тези пари 5-6 милиона лева ще отидат за финансиране на ремонтите на няколко болници в окаяно състояние", допълни той.

Министърът на финансите бе категоричен, че чрез бюджета трябва да се мисли за икономическото развитие и актуализацията няма за цел да потуши протестите.