В сряда е последното сбогуване с проф. Лилов

Поклонението ще се състои в сградата на Народното събрание

Поклонението пред тялото на проф. Александър Лилов ще се състои на 24 юли, сряда, от 11.30 часа в сградата на Народното събрание на  пл. "Княз Александър I Батенберг" №1, в зала "Света София. Това съобщиха от БСП.

Лилов, е българският политик с най-голям стаж като народен представител. Той е дупутат в 4-то, 6-то, 7-то и 8-то Народни събрания до 10 ноември 1989 г. В първите години на прехода е наричан Стратега. От 1990 до 1998 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание, в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание от листата на БСП.

До 1989 г. е член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия /БКП/. Отговаря за идеологическата работа. Лилов е вторият човек в партията след Тодор Живков. След отстраняването му от ръководството на БКП Александър Лилов специализира във Великобритания. След завръщането си в България  оглавява на Института за съвременни социални теории.

Участва в кръглата маса от 1990 г., на която управляващи и опозиция се договарят как да бъде осъществен прехода към демокрация в България.

 

Проф. Лилов почина на 20 юли 3013 г., на 79- годишна възраст, след тежко боледуване.