Министрите заседават, под прозорците викове "Оставка"

МС обсъжда актуализацията на бюджета

Министерски съвет заседава извънредно заради актуализацията на бюджета за 2013 г., която предвижда взимане на нов дълг от 1 млрд.лв., служещ като буфер на годишния план.

На заседанието министрите ще обсъждат проектозакона за изменение и допълнението на Закона за държавния бюджет. Актуализацията на Бюджет 2013 г. ще бъде внесена в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

Веднага разбрали за срещата, десетки протестиращи се събраха пред служебния вход на Министерски съвет, за да отправят своите послания към членовете на кабинета. Все още се чуват тъпани и скандирания "мафия" и "оставка". Хората за пореден път призоваха правителството да подаде оставка и заявиха, че ще останат до края на заседанието. "Децата на България ли ще плащат този заем?", попитаха протестиращите.

Успоредно на заседанието има и среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в която се обсъжда държавния бюджет. Председателят на КНСБ Пламен Димитров посети събитието, за да чуе обсъжданията. Синдикалистите са внесли предложение за пакет допълнителни мерки за 200 милиона лева и сега очакват финансиране - от това и ще зависи позицията им "за" или "против" актуализацията на бюджета. Работодателите обаче отказаха да се появят след поправката, задължаваща ги да подават имуществени декларации.