Ситнилски иска подкрепа от прокурорите

Утре СРС-тата може да са насочени към някой от вас, предупреждава той

"Защитете себе си! Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота". С такъв призив излeзe членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски към колегите си прокурори.
Повод за декларацията са изтеклите в медиите разговори между Ситнилски, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов,  окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, члена на ВСС Румен Боев, председателя на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателя на Районния съд в Свиленград Христо Георчев. От тях стават ясни задкулисни договорки за попълване на състава на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. Ситнилски пък се показва като най-важният кадровик. Припомняме, че прокуратурата обяви, че записите са от законно приложени специални разузнавателни средства. Заради разкритото в тях Етичната комисия към ВСС уволни Емил Христов. Решението за съдбата на Ситнилски тепърва предстои. Дисциплинарните наказания за останалите участници в разговорите ще бъдат индивидуални, обясни председателят на Комисията Ясен Тодоров. "Срещу Румен Боев, Меглена Тянкова и Христо Георчев няма да се внасят предложения за дисциплинарни производства, уточни той.

 

В обръщението си към прокурорите Ситнилски призовава още: изразете и отрицателното си професионално отношение и човешка тревога от зачестилите случаи на "излизане на пазара" на данни от CPC. Утре те може да са насочени тенденциозно срещу някои от вас."
Според него основната цел на изтеклите в медиите записи, които членът на ВСС нарича "клеветническа кампания", е да се "покаже, че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми податливи на манипулиране".