Взимаме заем, за да върнем заем, обясни Йордан Цонев

Можем да върнем тези 820 млн., но по-добре да оперираме с този ресурс, смята той

Йордан Цонев, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, заяви, че е напълно наясно с актуализацията на бюджета.

В рамките на тази година единствено може да се съкратят възможните разходи и това вече е направено. От началото на работата на кабинета "Орешарски" са върнати над 450 млн. лева ДДС, увери той.

Според Цонев една от причините за актуализацията на бюджета е управлението на фискалния резерв и подържането му на по-високо ниво, тъй като от него се правят всички разходи за оперативни програми.

За заема, председателят на бюджетната комисия заяви, че този заем е само във връзка с друг от февруари от 815 или 820 млн. лева, който е взет за плащане в селскостопанската политика. "Ние вземаме заем, с което връщаме заем. Няма никакво увеличаване на размера", коментира Цонев.

Той одобри взимането на парите и порица спекулирането с темата. "Връщане на заем се финансира с нов заем. Ние можем да върнем тези 820 млн. и да намалим фискалния резерв, но предпочитаме да ги рефинансираме със заем, за да имаме опцията да управляваме този ресурс", коментира Цонев.