Бум на измамите в интернет шопинга

Най-доброто от печата

22-07-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лъжат мадами с изкуствени коси за 4 лв.

Бум на измамите в интернет пазаруването има в последните месеци у нас, алармираха потребители пред „Новинар”. Клиенти на сайтове за електронно пазаруване масово се оплакват, че много от продаваните продукти са дефектни, не отговарят на посочената цена или описание.

Най-много са ужилените купувачи на техника. Често в сайтовете за продажба показват снимки на телевизори или фотоапарати, които изглеждат като чисто нови. След като пристигне доставката обаче се оказва, че стоката е дефектна – ударена, ожулена или изобщо не изпълнява функциите си, оплакаха се ужилени купувачи.

Проверка на „Новинар” показа, че много от некоректните търговци слагат снимка на продукт, която се оказва нереална. Интернет продавачите поставят в сайта си фотографиран телевизор, който няма нищо общо с продадения след това. Най-честите измами са именно с телевизори.

Има и много случаи, в които се обявява за продажба определен модел техника. След закупуването й се оказва, че потребителят е получил продукт от същата марка, но по-старо производство и други технически функции от посочените в сайта. Пазарът в интернет е залят и от фотоапарати втора ръка, които в сайтовете са представени като нови и неизползвани.

Измами се правят и с нестандартни продукти, като удължители за коса например. Изкуствените кичури се обявяват като от естествен косъм и вървят по 40-50 лв. Впоследствие обаче се оказва, че косата е изкуствена и струва реално най-много 4 лв. на сергия в магазин за левче. Опарени дами се оплакаха, че са купили екстеншън за 40 лв. от обява в интернет. След това обаче фризьорът им обяснил, че реалната цена на продукта е около 3 лв.

Жалби от некоректни интернет обяви за различни продукти валят непрекъснато в Комисията за защита на конкуренцията (КЗП). За кратък период от време са постъпили 6 жалби от потребители срещу румънския сайт Emag.bg, съобщиха от КЗП. Сайтът е насочен към пазара в България.

В жалбите си потребителите се оплакват, че продуктите не са придружени с инструкции за употреба на български език. Посочват се неверни технически характеристики на предлаганата за продажба техника. Търговецът не удовлетворява рекламациите им за дефектни стоки или, ако приеме, това става трудно и извън срока, предвиден по закон, посочиха още от Комисията.