Случаят "Мишо Бирата" или дългото пробуждане на прокуратурата

Най-доброто от печата

22-07-2013, 05:55

Снимка:

Юлиян Савчев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Две години и половина и падането на ГЕРБ от власт бяха нужни на държавното обвинение да реши да разследва какво нарежда Бойко Борисов по телефона

"Не искам да се изкажа по неща, които ще се окажат различни някой друг ден. Много неща знам, но не всичко мога да кажа веднага. Няма да избягам от отговори на всички въпроси, когато ги имам". Думите са на главния прокурор Борис Велчев от януари 2011 г. в разгара на скандала със скандалните разговори на Ваньо Танов, Симеон Дянков, Искра Фидосова, Бойко Борисов. От тях става ясно как се спира митническа проверка във фирма, как министър-председателят връща на работа приятеля си митничаря Вучката, как вътрешният министър влияе при проверки в полза на големи фирми, как се използват специални разузнавателни средства.

Велчев не само избяга от отговорите, ами дори напусна прокуратурата половин година по-рано и се спаси като конституционен съдия. Но и след него дълго време държавното обвинение стоя със запушени уши и уста по този изключително скандален случай. 

Две години и половина по-късно прокуратурата даде знак, че е готова да започне най-после работа по съществото на тези разговори. През зимата на 2011 г. вестник "Галерия" пусна записите. Те предизвикаха политически скандал, като цялата опозиция нападна премиера. От ГЕРБ отвръщаха, че с въпросните записи Алексей Петров си отмъщава заради ареста си като глава на българския "Октопод". 

Основният запис е разговор на премиера с шефа на митниците Ваньо Танов, в който Борисов му нарежда да спре митническа проверка на пивоварна "Леденика", свързвана изцяло с Михаил Михов. Пивоварната е с отнет лиценз, но продължава да работи. Тогава българският премиер разигра театър: "Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички". Тогава каза, че записите са манипулирани. От парламентарната трибуна твърдеше, че журналистът от "Галерия" Явор Дачков му се обадил вечерта преди да излязат записите. "Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. 10 минути поне ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков... Може би или не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения - след 22.00 часа нормално ли е да се обади журналист на премиера и 10 минути да му обяснява колко са му лоши министрите?!", твърдеше тогава Борисов. Заради това Дачков води дело за клевета срещу бившия премиер. След версията за монтирания запис Борисов се опита да се изкара, че е жертва на чудовищен заговор, организиран от ДС, от вражеския тогава РЗС, от търговците на горива. Чак близо година по-късно прокуратурата обяви, че според експертиза става дума за презапис от истински, на практика неманипулирани записи от телефонно подслушване, разрешено напълно редовно по закона за СРС и изпълнено от техническата служба на МВР. Накрая и Борисов в интервю пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов, дистанцирайки се от предишните си твърдения, призна, че е казал всичко, което и без това се чува повече от ясно на записа. С едно изключение - имало здрава ругатня по адрес на президента Георги Първанов, но точно тя била изчезнала от записа. "Но нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол". 

Преди това прокуратурата обяви за установено, че все пак разговорите били от законни СРС-та. Че са прилагани към шефа на митниците Ваньо Танов. Че направените записи са незаконно изнесени от МВР. В крайна сметка признанието, че става дума за СРС, почти изключи възможността да има монтиране. МВР обяви, че са установени един служител в ДОТО-Добрич и друг в ДАНС, изнесли информацията от въпросните СРС-та. Но и досега не е известно срещу тях да е започнало досъдебно производство. 

Появи се и убийственият доклад на парламентарната подкомисия по контрола на СРС-тата. В него на практика бе констатирано, че Танов е подслушван по сигнал с най-ниска степен на достоворност при липсващи гаранции за законност. Установено бе, че оперативните работници са филтрирали информацията към прокуратурата. В същото време напълно незаконно са докладвали на висши началници в МВР.Депутатите обявиха, че няма никаква гаранция придобитата чрез СРС информация да не се ползва за политически цели. Отговорността за това се носи от хората, на които е възложено изпълнението на закона за СРС. А това са основно вътрешният министър и донякъде шефът на ДАНС. По онова време шеф на ДАНС беше Цветлин Йовчев, той подаде оставка, бързичко приета от Бойко Борисов. По-нататъшната кариера на Йовчев е известна.

Борисов застана на амбразурата, за да спасява вътрешния си министър, за да опази и самия себе си. Това се превърна в единственото последователно поведение на лидера на ГЕРБ, което наблюдаваме и досега. Междувременно заради съзнателното протакане на проверките на записите и на нежеланието на прокуратурата да "прогледне" скандалът затихна.

В началото на тази година настоящото ръководство на държавното обвинение обяви, че прекратява случая, включително и образуваната по сигнал на бившия депутат от НДСВ и настоящ адвокат Минчо Спасов преписка. Последният поиска от прокуратурата да образува дело за престъпление по служба след публичното признание на Борисов, че е водил такъв разговор. Миналата есен прокуратурата отказа, защото признанието на Борисов "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла на НПК". Този отказ бе потвърден и от Апелативната прокуратура.

Но преди два дни стана ясно, че все пак прокуратурата ще се заеме със случая и че ще изследва аудиозаписите, включително и тяхното съдържание заради препятстване на митническа проверка, както и за възможна търговия с влияние.

Няколко месеца след появата на записите умря един от главните герои - 47-годишният Михаил Михов. В края на март 2011 г. тялото му бе открито в стая в хотела в Правец. Само за няколко часа полицията излезе със заключението, че става дума за естествена смърт, причинена от остра сърдечна недостатъчност. Оттогава периодично се появява някой, който твърди, че става дума за убийство.

Сега прокуратурата не трябва да се фокусира само върху разговора за Мишо Бирата. Защото във флашките имаше и запис с твърдения на Танов как вътрешният министър Цветанов осуетявал проверки на фирми. И онези думи на Фидосова, че щяло да стане голям скандал защо нейният човек нямало да оглави ломската митница. И как Борисов кара шефа на столичната митница да върне на старото и по-доходно място Вучката. Материал има. Да видим докъде ще стигне прокуратурата този път.