Искате нов закон в ЕС - съберете 1 милион подписа

Най-доброто от печата

22-07-2013, 05:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Европейската гражданска инициатива е едно от главните нововъведения на Договора от Лисабон

Европейските граждани вече имат по-силен глас след влизането в сила на Лисабонския договор. Ако съберат 1 милион подписа, те могат да предложат на Европейската комисия промяна в законите на съюза. Това става с помощта на Европейската гражданска инициатива. Тя е едно от главните нововъведения на Договора от Лисабон и е изключително важна за пряката демокрация в съюза.

Предложенията могат да се правят в области като околна среда, селско стопанство или обществено здравеопазване, в които ЕК има правомощия да предлага законодателство. Сред инициативите, които се организират в момента, са “Европейската инициатива за медиен плурализъм” и инициативата “Висококачествено европейско образование за всички”.

Всяка инициатива стартира от комитет от 7 граждани, жители на 7 различни държави от 28-те страни - членки на съюза. След като инициативата бъде регистрирана на уебсайта на Европейската комисия, комитетът трябва да започне да събира заявления в нейна подкрепа. За 1 г. той трябва да събере необходимите 1 милион подписа.

Каква е самата процедура и кой може да участва в инициативата?

- Регистрацията на инициативата става на сайта на комисията: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome
- Всеки граждански комитет си има представител за контакти, който в същото време е упълномощен да говори и да действа от името на комитета.
- Всички граждани на ЕС, които имат право да гласуват на избори за Европейски парламент, могат да участват. За повечето страни тази възраст е 18 г., а за Австрия е 16.

За да дадат подкрепата си за дадена инициатива, гражданите трябва да попълнят специално заявление за подкрепа, което се предоставя от организаторите - на хартия или онлайн. Не е възможно да се подпише инициативата на сайта на Европейската комисия.

След като се съберат необходимите 1 милион подписа и инициативата бъде подадена към Европейската комисия, тя трябва да я обсъди внимателно до 3 месеца Представител на комисията ще се срещне с организаторите, за да обяснят в подробности повдигнатите проблеми. Те ще имат възможност да я представят на публично обсъждане в Европарламента. След това Европейската комисия трябва да приеме официален отговор, който ще бъде одобрен от всички комисари и ще бъде публикван на сайта  на всички официални езици на ЕС.

Европейската комисия не е задължена да предложи ново законодателство като резултат от гражданската инициатива. Ако Еврокомисията вземе решение да излезе с предложение за нов закон или за промяна на досегашен, започва нормалната законодателна процедура: предложението на Европейската комисия се подава към Европейския парламент и към Съвета на ЕС, където са представени страните членки. В някои случаи предложението се подава само към Съвета на ЕС. Ако то бъде прието, се превръща в европейски закон.

Важно е да се знае, че за стартирането на гражданските инициативи не се отпуска европейско финансиране. Инициативата се различава от петициите, подавани към Европейския парламент. Те се отнасят до физически или юридически лица, които са пряко засегнати от някакъв закон. При тях няма изискване за брой подписи, но те не могат да предлагат промяна в законодателството.