Нов гей скандал във Ватикана

Свят

21-07-2013, 18:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Този път е замесен добър познайник на папа Франциск

В навечерието на първото си пътуване в Латинска Америка папа Франциск понесе поредното разочарование, този път от свой приближен, пише френският в. "Фигаро".

На 15 юни папата назначи монсеньор Батиста Марио Салваторе Рика за временен прелат в Института за религиозни
дейности (ИРД), известен още като Банката на Ватикана. На този пост Рика трябваше да играе ролята на единствен посредник между папата и ватиканската банка и трябваше да направлява реформата, замислена от Франциск в тази финансова институция.

Рика обаче се оказва с проблемно минало, за което папата не е знаел нищо и което научил с огромно разочарование. През 2001 г. Батиста Рика бил изгонен от нунциатурата на Монтевидео, в Уругвай, защото се възползвал от смяната на нунция, за да подслони и наеме на работа своя любовник - бившия капитан от швейцарската армия Патрик Хаарл.

Хомосексуалните прояви на Батиста Рика обаче били толкова скандални, че новият нунций в Монтевидео, полякът Януш Болонек поискал той да бъде преместен в Рим.

Любопитното е, че този факт бил заличен от досието на папата относно личността на Батиста Рика. Някои виждат в това заличаване съществуването на гей лоби във Ватикана. Според други това е клопка за Франциск, упрекван от някои във Ватикана, че не чете досиетата на служителите и че когато става дума за номинации се води от чувствата.

От Ватикана категорично опровергаха твърденията за Батиста Рика. Но според мнозина това е само формален протест, защото миналото на духовника може да бъде проверено в Уругвай.