Патриархът ще отслужи литургия в памет на цар Борис III

Общество

20-07-2013, 16:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази година се навършват 70 г. от смъртта му

Негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи заупокойна литургия в памет на цар Борис ІІІ в Рилския манастир.

На 28 август 2013 г. се навършват 70 години от кончината на цар Борис ІІІ Обединител (1918-1943).

Цар Борис ІІІ почина при неизяснени обстоятелства в разгара на Втората световна война. Той умира неочаквано след кратко боледуване на 28 август 1943, скоро след като се връща от посещение при Адолф Хитлер, с когото води тежки преговори. Слухове твърдят, че е отровен по нареждане на фюрера, но убедителни доказателства така и не са намерени до ден-днешен.

Неочакваната смърт на цар Борис ІІІ в края на август 1943 г. е удар за Третото българско царство. За уважението, с което се е ползвал монархът свидетелстват кинопрегледите от онези години. Те показват стотиците хиляди хора, които се редят на дълги опашки, за да отдадат последна почит на своя суверен. След няколко дневно поклонение в храм-паметника "Свети Александър Невски", на 5 септември траурното шествие достига до Рилския манастир, където цар Борис ІІІ е погребан в манастирската църква.

През 1946 г. неговите останки са ексхумирани и препогребани в малък параклис в парка на двореца "Врана", който впоследствие е унищожен. Днес е запазено единствено сърцето на монарха, което е положено във възстановения гроб в Рилската обител.