Холандският посланик е разочарован от България

Според него все още не сме готови за Шенген

"Леко съм разочарован от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията. Също ЕК ни каза тази седмица, че прогресът не е такъв, какъвто трябваше да бъде – това е леко разочароващо за мен", каза пред БНР посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.

По темата за присъединяването на България към Шенген, посланикът каза, че Холандия се съгласява, че България технически е готова да се присъедини към Шенген. "Но постоянно повтаряме, че докато няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията, с лошите практики, тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова. Първо трябва да има доверие", допълни той.

Карел ван Кестерен отчете, че има отлично сътрудничество между холандската полиция и прокуратура и българските партньори.

"Виждам как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Мисля, че политиците ще се вслушат в това. Хората трябва да започнат да разговарят помежду си и да намерят изход. Трябва да се започне диалог и да се постигне някакво съгласие", посочи дипломатът.