Нека има дебат за офшорките, призова Плевнелиев

Политика

20-07-2013, 13:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът отказа да направи оценка на новоназначения председател на ДАНС

Аз нямам нищо против дебата за офшорките, но докато той тече една офшорка е на път да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери, това е истинският дебат, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът апелира към българските политически партии в парламента да излязат и ясно да кажат позицията си, а не да се прехвърля топката на Комисията за финансов надзор. Самият той нямал информация коя е офшорката, която стои зад сделката за ПФ "Доверие,", но коментира: "зад тази офшорка, могат да стоят и парите на руската мафия и на кой знае кого". Дебатът за офшорните фирми трябва да стигне до конкретни резултати за българските граждани, а не до политическо говорене, неподплатено с никакви доказателства, които да показват, че са нарушени законите и правилата, в която и да е от държавите, в които определени институции и хора са действали".

Президентът отказа да направи оценка на новоназначения председател на ДАНС, но коментира процедурата, по която беше избран Владимир Писанчев.

"Това, което леко ме притесни в тази процедура, че неправителствените организации не бяха допуснати да задават въпроси по време на обсъжданията на кандидатурите, гражданите също не задавах въпроси. Леко ме притесни и това, че алтернативната кандидатура за председател на ДАНС в последствие стана заместник- председател. Надявам се това да не е доказателство за някакви предварителни договорки. Даваме шанс, по делата и по резултатите ще съдим", каза държавният глава.

"На ДАНС беше оставена възможността да работи със СРС-та извън създадената дирекция за контрол и аз питам кой ще контролира ДАНС, министър-председателят ли", каза още държавният глава и поиска парламентарен контрол върху дейността на ДАНС.