$3 млн. за един от списъците на Шиндлер

Свят

20-07-2013, 09:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От общо 7 списъка само 4 е известно къде се намират

 Един от оригиналите на т.нар. Списък на Шиндлер бе предложен за продажба по eBay с начална цена 3 млн. долара.

Продавачите са колекционерите от Калифорния Гари Зимет и Ерик Гайзин. "Избрахме eBay заради огромните възможности на онлайн портала. Смятаме, че в хода на търга цената ще достигне поне 5 млн. долара", отбелязва Зимет.

Документът съдържа имената на 801 мъже евреи, които немският индустриалец Оскар Шиндлер опитва да спаси от нацистките концентрационни лагери. Текстът, състоящ се от 14 страници, е датиран от 18 април 1945 г. Списъкът е бил напечатан на машина в 7 екземпляра от счетоводителя на Шиндлер - Ицхак Щерн. Години след края на Втората световна война потомците на Щерн, запазили някои от екземплярите, ги продават на колекционери.

През 2011 г. документът е препродаден за 2,2 млн. долара. Две години преди това Зимет, представлявайки тогавашния собственик на документа, опитва да го продаде за 2,5 млн. долара - и понеже не успява, го купува сам в съдружие с Гайзин.

Списъкът на Зимет и Газийн е единственият, намиращ се в частни ръце. Други два известни оригинала са в израелския мемориал "Яд ва-Шем", а един - в Мемориалния музея на Холокоста. Местонахождението на останалите копия е неизвестно.