Земеделците ще получат милион и половина

Такова решение взеха днес от управителния съвет на Държавен фон "Земеделие"

 Финансирането за производителите на зеленчуци - полско и оранжерийно производство, чрез минимална помощ за 2013 г. ще е 1,5 милиона лева

Ще бъдат покрити част от разходите на производителите на полски и градински зеленчуци с до 44 лв. на декар, а на производителите на оранжерийни с до 157 лв. на декар.

406 900 лв. ще получат оризопроизводителите, а 10 млн. лв. ще бъдат разплатени към Българската агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари. Ще се спонсорират животновъдите, като се покрие част от сумата за имунопрофилактика.

Държавен Фонд "Земеделие" гласува решение, с което разсрочва отпуснатите на животновъдите кредити през 2008 - 2010 г. Новият срок за погасяване на задълженията е 10 октомври 2013 г. Приети бяха и указания за държавни помощи за четири традиционни изложения в животновъдството. Общият ресурс за техническите помощи е в размер на 100 000 лв.

Приемат се и заявления по държавната помощ за директни доставки на малки количества продукти от животински произход за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване.