Ударно усвояваме средства по оперативни програми

Хасан Адемов представи свършеното и предстоящото пред подопечното му ведомство

До края на 2013 г. по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР) по финансов план трябва да се усвоят средства колкото предишните правителства са постигнали за 5 години, каза днес по време на изслушване в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов

"Рискът от автоматично освобождаване на средства за 2013 г. все още не е напълно елиминиран. Въпреки това от началото на годината ОП РЧР е с най-голям ръст на плащанията и траншовете от ЕК", отбеляза министър Адемов.

През новия програмен период 2014 – 2020 г. ще продължи модернизацията на институциите на пазара на труда и специализирани обучения на служителите в институциите, работещи в сферата на пазара на труда, стана ясно от думите на Адемов.

Министърът на труда и социалната политика направи равносметка за средствата по ОП РЧР насочени към намаляване на безработицата и насърчаване на заетостта, които са на обща стойност от 927 млн. лв. Той акцентира върху схема "Развитие" с бюджет 260 млн. лв., насочена към безработните. "Към края на месец май по схема "Развитие" са обучени над 57 хиляди лица, а ново работно място е осигурено за над 54 хиляди", уточни министър Адемов. Той съобщи, че поради големия интерес на работодателите предстои увеличение на бюджета на схемата с 31 млн. лв., което ще се отрази пропорционално на броя на заетите лица.

"Заделени са близо 76 млн.лв. за мерки, насочени към интеграция на безработни младежи на пазара на труда. Те ще дадат възможност в обучение да бъдат включени над 15 хиляди младежи, а над 13 хиляди – да започнат стаж или платена заетост", подчерта още министър Адемов.

Относно заетостта на хората с увреждания, министър Адемов съобщи, че ОП РЧР подкрепя голям брой проекти в сферата на социалната икономика и социалните услуги. "От старта на програмата до този момент близо 240 млн. лв. са насочени по такъв тип проекти. Сключени са над 620 договора, по които подкрепа са получили над 50 хиляди лица с увреждания", уточни министърът.

"Процесът по деинституционализация е приоритет в работата на правителството", увери министър Адемов. Той уточни, че към 30 юни 2013 г. в приемна грижа по проекта са били настанени над 600 деца.