Г-20 се бори с укриването на данъци

Групата е поискала помощ от ОИСР за изготвяне на спешни мерки

Организацията за икономическа сигурност и сътрудничество (ОИСР) представи на срещата на страните от Г-20 план за попълване на дупките в техните бюджети.

Желаните резултати ще бъдат постигнати чрез  ограничаване възможностите на корпоративни гиганти да укриват средства от облагане с данъци.

От Г-20 поискаха от ОИСР разработване на пакет от спешни мерки, след като страните от групата се споразумяха по-рано тази година да направят свой приоритет борбата срещу избягването от плащане на данъци. Организацията посъветва правителствата да хармонизират в по-голяма степен на законодателствата си, за да ограничат възможностите големите инвеститори да вкарват огромни суми в т. нар. "данъчни оазиси" за да избягват сериозно данъчно облагане.

Сред компаниите, които са на прицел заради използването на законни, но широко критикувани финансови механизми, са и американски гиганти като Google, Amazon и Starbucks. Борбата срещу укриване на данъци е тема №1 на председателството на Русия на Г-20, което ще приключи със среща на върха в Санкт Петербург през септември.