И недоверието, и очакванията към ДАНС са високи, обяви Станишев

Хората не са убедени, че сигурността на страната е достатъчно осигурена, заяви той

В по-предишни години ДАНС досега не успя да се превърне в такъв инструмент на държавата, който ясно да убеждава хората, че сигурността на страната е достатъчно осигурена. Това заяви Сергей Станишев по време на дебатите при избора на Владимир Писанчев за председател на ДАНС.

През последните 4 години редица дефекти в работата на ДАНС бяха засилени поради политически причини, предишното управление се стремеше ДАНС да бъде обезсилена, да бъде преподчинена на волята на двама души, начело на правителството – на премиера и на министъра на вътрешните работи, нападна лидерът на БСП.

"На това трябва да се сложи край. И структурната реформа, която беше проведена в началото на това НС, целеше деконцентрация на системата на сигурност, добро взаимодействие, натоварване на ДАНС с допълнителни отговорности именно по отношение на организираната престъпност и борбата с корупцията. Това остава приоритетна задача в този тежък момент за държавата. И недоверието, и очакванията са високи", подчерта Станишев.

"Самият Писанчев изтъкна като нов първи приоритет борбата с източването на бюджета, борбата срещу неплащането на ДДС акцизи, тук трябва да се покажат във взаимодействие с прокуратурата и МВР в кратки срокове убедителни резултати. Това е от огромно значение за тази важна институция. ДАНС не е институция на една или друга партия, а трябва да се превърне наистина в държавна агенция, която работи наистина за държавата и хората. С много труд стъпка по стъпка трябва да се преодолява пропастта между хората и институциите в България, натрупани в продължение на повече от 20 години", заяви още Станишев.