Хотел без пари, ако рейсът закъснее

Най-доброто от печата

19-07-2013, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Компании дават по 600 евро за самолет, изпуснал графика

Две безплатни нощувки се полагат на пътниците, ако автобусът им закъснее с повече от 90 минути. Това предвиждат нови мерки за защита на потребителите при пътуване с рейс или кораб, които наложи ЕС. Те са в сила за пръв път от тази година. Все още обаче не са достатъчно популярни и хората рядко се възползват от тях, констатираха от еврокомисията. 
Безплатните нощувки се полагат при по-дълги дестинации - над 250 км. В тези случаи хората имат право и на храна и напитки. При закъснение с минимум два часа пътниците трябва да получат компенсация, равна на половината от цената на билета, както и право да върнат целия билет или да си изберат нов маршрут. Възстановяване на парите за билета или нов маршрут се полагат и при дублиране на местата в рейса. Също така хората имат право на компенсации при загуба или увреда на багажа или на здравето им.
При закъснение в пристигането на кораба пътниците имат право на компенсация между 25 и 50 на сто от цената на билета си. Ако се забави или анулира пътешествието им пък с над 90 минути, те са в правото си да получат парите за билета си или да си изберат друго. Право на обезщетение на хората се полага и при проблеми с багажа или в случай на здравословни проблеми и смърт на борда на кораба. Тогава финансирането трябва да стане в рамките на 15 дни.
Аналогични са правата на хората и при пътуване със самолет или влак. От 125 до 600 евро варира обезщетението за закъснял полет с над 3 часа. Ако забавянето е било над 5 часа, пътниците могат директно да си поискат и сумата за билета. Обезщетението не се дължи само в случаите, в които компанията може да докаже, че е имало изключително важни причини за закъснението. От 125 до 600 евро се полагат и ако полетът е анулиран, а пътниците са уведомени по-малко от 14 дни преди датата му. Също така в случаите на забавяне или отмяна на полетите компаниите трябва да осигуряват помощ за придвижването на пътниците и храна или спане, ако се налага. Авиокомпаниите дължат обезщетения на хората и в случай на телесни увреди, смърт или загуба на багажа им. 
Компенсации има и за проблеми при пътуването с кораб, автобус и железница.
В случай на забавяне на влака над 1 час, пътниците могат да получат парите за билета си и да направят нова резервация. Освен това те имат право на компенсация пот 50% от цената на билета, ако влакът закъснява поне два часа. В случай че не могат да си купят билет по интернет или телефона пък, те могат да го направят направо във влака. Освен това железниците трябва да дават обезщетение от 30 евро в случай на увреда на багажа и до 1300 евро на пътника. При закъснение над един час на влака до крайната му дестинация на пътниците се полага алтернативен транспорт или помощ при настаняването им. 
За съжаление хората не знаят правата си, констатира изследване, поръчано от Брюксел. Едва 34% от хората знаят какво им се полага, когато си купуват билет за самолет, автобус или кораб. Затова Еврокомисията организира кампания за популяризирането им. Всеки, който иска да получи повече информация, може да го направи на специален уебсайт http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/bg/index.html. Ако правата са нарушени пък, може да се оплаче на телефон 0080067891011. Телефонът е достъпен от всяка точка на ЕС и е безплатен.