Ако банка вдигне едностранно лихви, клиентът отива в друга

Най-доброто от печата

19-07-2013, 05:40

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

35 хиляди кредита у нас са необслужвани или преструктурирани

Когато банка вдигне едностранно лихвите, клиентът да има право да закрие кредита си в нея и да отиде в друга без наказателни лихви или допълнителни такси.
Такова предложение било обсъдено между работна група от депутати и Асоциацията на търговските банки, съобщиха пред "24 часа" участници в срещата. Те смятат, че тази идея ще бъде приета.

Вече имало съгласие и по друго предложение - към комисията за защита на потребителите да се създаде департамент, в който да работят подготвени посредници в споровете между банки и клиенти. Идеята за банков омбудсман не била приета. Силна съпротива от страна на банките имало към разплитането на възела с ипотечните кредити. 
"Банкерите не приемат идеята, ако кредитът не може да се обслужва, те да поемат разликата като свой риск", съобщи вчера Петър Кънев пред "24 часа". Той обаче бе категоричен, че трябва да се търси балансирано решение.

"Има 160 хил. кредита, 35 хил. от тях или са необслужвани, или са преструктурирани. Това означава, че 30 хил. семейства могат да останат без дом още тази зима. Напрежението срещу банковия сектор е голямо, може да се стигне и до протести, затова трябва да търсим решение", смята Петър Кънев.
"Аз пък съм против всичките предложения - и одобрени, и полуодобрени, и неодобрени, защото пак се работи на парче и нищо не се решава", категорична бе пред "24 часа" адвокат Веска Волева. Името нашумя със спечелени дела срещу банки от недоволни клиенти. Тя смята, че задължително трябва да отпадне член 417 в гражданския кодекс, който давал на банките такива права, каквито имала държавата. Трябвало да се отмени и това те да определят цените на продаваните ипотекирани имоти.

Адвокатката смята, че не 35 000, а над 100 000 души са засегнатите от банки и кредитни институции и могат да взривят социалния мир.