Орешарски в Бургас: Атентатът сближи България и Израел

Мисия Бургас

18-07-2013, 17:54

Снимка:

bulfoto/cross.bg, архив

Автор:

Екип на Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Премиерът се надява ЕС да включи военното крило на Хизбулла в списъка на терористите, но да запазим отношения с Ливан

ерористичния акт не повлия на отношенията между България и Израел, нещо повече смятам, че обедини усилията на двете страни за още по-добро сътрудничество. Бих искал да изразя нашата удовлетвореност от съдействието на Израел по разследването, на проведените обучения и обмен на практики свързани с противодействието на терористични атаки", заяви премиерът Пламен Орешарски на летището в Сарафово, където в момента тече възпоменателна церемония за жертвите от кървавия терористичен акт на 18 юли м.г.

Министър председателят изрази надежда Европейският съюз да предприеме компромисно решение и да включи военното крило на Хизбулла в списъка на терористите, но същевременно страната ни да запази отношенията си с Ливан.

Пламен Орешарски благодари на разузнавателните служби на Израел, САЩ, Австрия, Ливан и Канада за оказанато съдействие по време на разследването.

Церемонията започна минути след 17 ч. на иврит и на български. За панихидата на летището бяха въведени жестоки мерки за сигурност. Почти целият паркинг, пред който се разигра трагедията на 18 юли м.г., е отцепен. Полицаи с кучета вардят зад огражденията. 

До мястото на церемонията се стига след преминаване през 3 КПП-пункта, всички коли се проверяват още на първия, а присъстващите минават през мобилен детектор за метал.

Близките на загиналите туристи и българския шофьор Мустафа Кисьов са настанени близо до мемориала на Атанас Стоянов, който предстои всеки момент да бъде открит. До тях са седнали и официалните гости на церемонията - посланиците на Израел - Шаул Камиса Раз, и на САЩ - Марси Рийс, множество политици, сред които бившият и настоящият МВР-шеф Цветан Цветанов и Цветлин Йовчев, главният секретар Светлозар Лазаров, депутати от ГЕРБ, БСП и СДС, кметът на Несебър Николай Димитров.

Церемонията започна с тържествено прочитане на имената на жертвите от кървавия атентат. В мълчание и на крака официалните лица и близките на загиналите почетоха паметта им.

"България и Израел имат обща съдба и в момента заедно страдат", заяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева.

Последна бе речта на посланика на Израел Шаул Камиса Раз. В своето слово той не пропусна да изрази важността на общите усилия в борбата с терористичните групировки и Хизбулла.

В рамките на възпоменателната церемония беше прочетена молитва "Изкор" от близък на загиналите, който разказа за живота на петимата убити при взрива. Равин Йосиф Саломон от еврейски център "Хабар" прочете молитвите "Ел Мале Рахамим" и "Кадиш".

Повече от 40 близки на загиналите пристигнаха на летището, както и генералният директор на израелския Червен Давидов щит - директорът на болницата "Ихилов" и представители на израелската общност в страната - "Хабад".