НС остави непроменени субсидиите на партиите

В бъдеще може да има орязване на размера им

Депутатите оставиха субсидиите за парламентарни и извънпарламентарни партии по стария модел, намалението ще дойде евентуално от началото на следващата година, според състоянието на бюджета.

Промяната е в това, че субсидията вече няма да следва депутата. За това гласуваха днес на второ четене народните представители чрез поправките в Закона за политическите партии.

Трябва да се запази сегашното положение субсидия да получават всички партии, преминали 1% бариера, но ще направим всичко възможно тя да бъде сериозна намалена - по този начин отговаряме на очакванията на гражданското общество и на протестиращите. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на НС и депутат от КБ Мая Манолова по време на дебатите. Неправилно са ни разбрали, че искаме да лишим извънпарламентарните партии от субсидия, добави тя.

Разглеждането на тези промени го правим под натиска на обществото и най-вече в частта - намаляване на субсидиите за политическите партии, заяви депутатът от КБ Георги Кадиев, който бе дал предложение за това в текста на закона за второ четене. Разгледал съм законодателството в 30 страни и изводът ми е, че няма единна практика, констатира той. Предложението, което съм направил е близко до практиката в Германия и Унгария. Според него не трябва да се отменят партийните субсидии на партиите, спечелили между 1% и 4%.

В другите страни няма случай партии да не получават субсидии, а там където нямат в техните държави има нисък праг за влизане в парламента, обясни той още вчера по време на заседанието на правната комисия. Има разнородна практика, но ние сме в златната среда с това законодателство. Сега у нас се плаща 12 лева на глас, но тези пари се получават не само от влезлите в НС политически субекти, но и от тези, които са останали извън парламента, посочи Кадиев. В един момент това ще се окаже един доста добър бизнес, особено за Интернет партиите извън НС, смята той. Кадиев предлага въвеждане на специален механизъм - 6 лева за получен действителен глас за партия или коалиция и 45 000 лв. на година за спечелен мандат на партия или коалиция.

С неговия модел на субсидиране в бюджета за тази цел се спестяват 8 млн. лева или около 22% намаление на партийната субсидия. Субсидията на парламентарно представените партии се намалява със 17%, а на извънпарламентарните с 50%. Кадиев обясни различните нива на орязването на субсидиите с обстоятелството, че парламентарните партии имат по-големи разходи от извънпарламентарните. Той настоява също и да се намали субсидията на партия, която бойкотира НС и депутатите й не идват на работа.

"Делът на малките партии в тези субсидии става прекалено малък в предложението на Георги Кадиев, такава формула ние не приемаме", заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на НС Христо Бисеров." Трябва да приемем положение, при което парламентарните и извънпарламентарните партии да са равнопоставени. Размерът на субсидията не е константа, тя не трябва да се определя в закон, а да се решава в зависимост състоянието на бюджета", смята депутатът от ДПС. "А по въпроса за санкционирането на народни представители, които не участват в работата на НС трябва да помислим за по-сериозно санкциониране на самите депутати, а не на цели парламентарни групи", каза Бисеров.

"Предложението на Георги Кадиев има своето основание, но нека стане ясно Коалиция за България" никога не е подкрепяла тезата да се намали субсидията драстично на извънпарламентарните партии, получили на избори на д1% от гласовете", заяви Мая Манолова. "Санкции срещу народни представители чрез държавната субсидия не бива да бъдат правени", смята тя.

Народните представители отхвърлиха предложението на Георги Кадиев и след дебат главно по този въпрос приеха промените на второ четене.