Състоянието на Мандела се подобрява

Лекуващият екпи сподели пред медиите за непрекъснато подобрение в здравето на бившия президент

Здравето на Нелсън Мандела "непрекъснато се подобрява", съобщиха от президентството на Южна Африка. Бившият президент на страната остава в болница в Претория, но неговите лекари потвърдиха, че здравословното му състояние е стабилно и продължава да се подобрява.

 

Днес символът на борбата срещу апартейда навършва 95 години. Празникът е двоен, защото Мандела отбелязва и 15-годишен юбилей от сватбата си. По света събитието ще бъде отбелязано по достойнство, но в родната му Южна Африка плановете за изяви включват най-разнообразни начинания. Например рокерски банди ще се включат в уличното полистване, доброволци ще украсяват с рисунки училища, а политици ще отделят по 67 мин. за участие в различни проекти в знак на уважение към 67-те години обществена дейност на Мандела. ООН вече обяви през 2010 г. рождения ден на Мадиба за Денят на Мандела.

 

От над месец първият чернокож президент на ЮАР се намира в болница в Претория на командно дишане. Според появило се на 26 юни в медиите заключение на лекуващия го екип, на практика животът в тялото на Мандела се поддържа единствено от апаратите. През последните няколко дни обаче членове не семейството му и негови приятели твърдят, че Мандела най-после реагирал на лечението.

 

Според проучване на общественото мнение 89% от младите жители на РЮА имат намерение по някакъв начин да се включат в тържествата по случай рождения ден на Мандела. Децата в училищата дори ще започнат деня с изпяване на "Happy Birthday" за бившия президент.