Протестиращите "на кафе" окупират парламента

Гражданите подготвят денонощна блокада

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се подготвят за целодневна блокада на парламента. Голяма група хора са на ул. "Оборище" зад храм "Св. Александър Невски”. Част от тях са дошли от Благоевград, като вероятно има и от други населени места. Идеята им е – да попречат на депутатите да влязат в парламента. Така ще се покаже решимостта на протестиращите. Денят е избран символично, тъй като се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

В района има засилено полицейско присъствие. Парламентът е заграден. Протестиращите скандират "оставка" и "мафия".

Към 08.30 часа протестиращите се разпръснаха около загражденията край Народното събрание. Те възнамеряваха да блокират всички места, откъдето депутатите могат да влизат в парламента за сутрешното им заседание.

На входа при загражденията за парламента зад храм "Св. Александър Невски" на земята са сложени бели листи на които пише "вие току що смазахте" и са изброени "българските лекари”, "пенсионери”, "българските майки” и др. Идеята е, когато се влиза към парламента, депутатите да стъпват върху тези листи, за да смажат символично изброените десетина различни групи в българското общество.

Силните освирквания и скандирания не спират.

Друга част протестиращи са на ул. "Московска", където има полиция, и заради кордона нямат възможност да преминат към ул. "Раковски".

На кафе пред парламента днес има малко хора.

Малко хора са се събрали пред парламента и пият кафе.

Малко по-късно беше спряно движението на трамваите на "Дондуков". Част от присъстващите около загражденията пред Народното събрание опитват да направят жива верига, като се държат за ръце, за да опитат да оградят сградата и да не допуснат депутатите до нея. Пред входовете, откъдето ще се пропускат народните представители също има опити за струпвания на протестиращи. Тъй като има много полиция, те нямат възможност да блокират Народното събрание.

Протестиращите освиркват депутатите, които влизат в парламента. Народното събрание е оградено със заграждения и полиция. Ако се опитват да заградят Народното събрание, протестиращите ще трябва да го направят с храма "Св. Александър Невски".

10,20: Кръстовището на Орлов мост е блокирано от протестиращи. Блокирано е кръстовището около Софийския университет.
Около 200 протестиращи остават до задния вход на Народното събрание. Те освиркват всеки, който влиза в парламента и скандират "оставка". Недоволните наброяват няколкостотин души като са се разпръснали на различни места.

Остава блокирано движението на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. С. Раковски" от над 100 души. Протестиращите скандират "червени боклуци", чува се звук от сирена, освирквания, барабани, тъпани. Хората носят множество български знамена. Раздават се безплатни банички и айрани на протестиращите от фирми, които не желаят да се афишират. Част от лозунгите, които протестиращите носят, гласят: "Ние не сме вече рая непокорна", "Орешарски, ти си мъжка проститутка", "Този път е наистина", "Помощ, убиват мислещите! Правителството само това прави. Вън, марш оставка!".

Има много засилено полицейско присъствие в центъра.

Един от участниците в протеста беше задържан от полицията пред Софийския университет, тъй като отказал да даде документите си за проверка. Протестиращите обвиниха полицията, че ги спира. Полицаят обясни, че е искал да направи рутинна проверка. Протестиращите твърдят, че полицаите искат да ги сплашат, за да прекратят протестите. Един от участниците в протеста, които е дошъл специално от Пловдив, за да се включи в протеста твърди, че три пъти са му проверявали личната карта и са му обяснявали, че е невалидна, защото била леко скъсана.

Към 10.15 часа около Ректората и по бул. "Васил Левски" има над 100 души.

10,46: Зад парламента 10-ина души налетяха на бой на полицията. Веднага бяха озаптени от органите на реда и четирима бяха арестувани. Един от задържаните влезе спокойно в полицейската кола с цигара, което предизвика недоволството на хората наоколо. Сред протестиращите стана ясно, че това са хора от Русе, известни още във февруарските протести с агресивносттa си. Един от тях е Бисер Петното, който неведнъж е засниман в близък контакт с Николай Бареков. За провокацията се е знаело, че е предварително поръчана да се случи към 11ч. Чуват се освирквания и обиди към Бареков и ТВ7.