176 години от рождението на Васил Левски

Общество

18-07-2013, 08:23

Снимка:

Google

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почитаме Левски пред паметника на Бунарджика

Годишнината ще бъде отбелязана с различни прояви в страната

Днес се навършват 176 години от рождението на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя - Христо и Петър и две сестри - Ана и Марийка. Когато баща му умира тримата братя остават да се грижат за семейството. Тогава Васил е на 14 години. Две години той учи в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище. През 1858 г. приема монашеството и името Игнатий, а по-късно пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата "Света Богородица" в Карлово.

На 3 март 1862 г. Васил Иванов Кунчев заминава за Сърбия и участва в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски. През пролетта на 1864 г., навръх Великден в Сопот, Левски в присъствието на  най-близките си приятели сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент  той става мирски дякон на свободата Васил Левски.
Като учител Левски развива революционна пропаганда сред народа и организира  патриотични дружини за бъдещото въстание. Той смята, че за успешния изход на национално-освободителната борба е необходимо центърът на  революционната подготовка да се премести в България чрез изграждане на мрежа от комитети.

Васил Левски се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Той е популярен в народния и художествения епос като Апостол на свободата. Наричан е и Дякона.

През 1872 г. бива заловен от турската полиция. Спори се за името на предателя. Смята се, че това е поп Кръстю Никифоров, съучредителя на комитета в Ловеч.

Съдът осъжда Левски на смърт чрез обесване. На 18 февруари (6 февруари по стар  стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на  обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е  издигнат негов паметник.

Годишнината ще бъде отбелязана с различни прояви в страната.
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в отбелязването на 176-годишнината от рождението на Васил Левски в столицата. Церемонията с начален час 11.00 часа ще се състои пред бюст-паметника на Апостола в Алеята на възрожденците в Борисовата градина.

В Карлово от 09.00 ч. ще се състои тържествена света литургияв в Храм "Св. Николай” и поклонение на гроба на Гина Кунчева. От 10.15 ч е Литийното шествие по ул. ”Ал. Стамболийски”, от 10.30 ч. започва празникът на град под наслов "18 юли –Ден на Васил Левски" на площад "20-ти юли” в града.

В Благоевград ще бъдат поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на революционера, който се намира на едноименния площад в града.

От 08.00 ч. в катедралния храм "Свети Димитър" в Стара Загора ще бъде отслужена заупокойна служба в памет на йеродякон Игнатий.