Година от атентата на бургаското летище

Световните медии също коментираха покушението срещу израелските туристи

Измина една година от кървавия атентат на бургаското летище "Сарафово". На 18 юли 2012 година петима израелски туристи и един български шофьор загинаха след като автобусът, поел туристите след пристигането им у нас беше взривен.

Все още не е известно кой е атентаторът. В хода на проведеното разследванв стана ясно, че в организацията на атентата и неговото реализиране със сигурност са се включили трима души с фалшиви самоличности - Жак Филип Мартен, който се взриви на летището, Ралф Уилям Рико и Брайън Джейсън. Малко преди атентата тримата са засечени във Варна, Равда и Несебър.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов твърдеше, че има солидни доказателства за участието на "Хизбула" в атентата. Ливанската групировка отрече да има участие в този атентат.

Днес в Бургас ще се състои церемония в памет на загиналите при атентата на летище "Сарафово". Тя ще започне в 17.30 часа. В 18.15 часа официално ще бъде открит паметник и ще бъдат положени венци и цветя.

 

Световните медии също коментираха покушението срещу израелските туристи

 

Година след атентата срещу израелски туристи на бургаското летище Сарафово, отнел живота на шестима души, България се опитва да идентифицира атентатора или да потвърди евентуални негови връзки с "Хизбула" или Иран, съобщава "Фокс нюз".

Американският канал определя атентата от 18 юли 2012 година като най-смъртоносният  терористичен акт срещу израелски граждани в чужбина след 2004 година. Това е и първият, извършен в страна от Европейския съюз.

Днес представители на държавната власт на България и Израел, както и близки на загинали ще открият паметник в Бургас, във връзка с годишнината от трагедията. Но 12 месеца по-късно усилията на разследващите органи да открият извършителя не са дали краен резултат.

 

Натали и Амир Менаше с нетърпение очакват ваканцията им в България да започне, докато самолетът им се приземява на летище "Сарафово" в Бургас, България  на 18 юли 2012 година. Четири автобуса очакват тях и още 150 израелски туристи, за да ги отведат в черноморския курорт "Слънчев бряг", пише "Нешънъл пост". Майката на 10 годишно дете Натали Менаше тъкмо  се качва в автобуса, когато бомбата избухва. "Не можех да дишам и започнах да бягам от дима. Обърнах се и видях, че целия автобус е в пламъци", казва тя. Година по-късно специалистите на четирите континента още разследват терористичната атака, случила се в страна от Европейския съюз. Разследващите стигнаха и до Канада. Единият от заподозрените е с канадски или либийски произход. Аканада продължава да настоява Европейският съюз да вкара „Хизбула” в списъка с терористични организации.