Край на модела „вечен обвиняем”

Най-доброто от печата

18-07-2013, 05:53

Снимка:

Борис Войнарович

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Слагат срок до 2 г. за отиване на съд

Фигурата на т.нар. вечен обвиняем в наказателния процес у нас се премахва. Това предвиждат приетите вчера на първо четене в парламента поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от шефа на Народното събрание Михаил Миков. С тях се възстановява възможността на привлечения за обвиняем сам да поиска разглеждане на делото в съда, ако то не е внесено от прокурора до две години при тежки престъпления и до 1 година – за леки. По този начин той няма да чака с години да бъде изправен на съдебната скамейка и магистратите да се произнесат дали е невинен или не.
„Тази процедура беше отменена при управлението на ГЕРБ по настояване на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов”, припомни по време на дебатите шефът на правната комисия в Народното събрание Христо Бисеров. Той поясни, че в предишния парламент било внесено искане за премахването на „вечния обвиняем”, било постигнато съгласие с депутатите от ГЕРБ, но в крайна сметка по нареждане на тогавашната изпълнителна власт промените били спрени. Така се стигнало до ситуацията, в която лица са с висящи обвинения от 4-5 години
и през това време съдът не се произнася дали са виновни или не. Това довело и до редица дела срещу България в Международния съд по правата на човека в Страсбург. По думите на Бисеров фигурата на вечния обвиняем е „язвата” в правораздавателната система у нас. Зам.-председателката на парламента Мая Манолова пък определи усилията през годините за премахване на тази практика като „митична битка”.
„За две години обвинението и разследващите органи могат да съберат нужните доказателства, ако има такива”, мотивира поправките и шефът на парламента Михаил Миков. Според него промените ще имат и дисциплиниращ ефект спрямо прокурорите и разследващите органи. „С връщането на института за разглеждане на делото по искане на обвиняемия подчертаваме, че центърът на правораздаването е съдебната фаза”, поясни още Миков. Той подчерта, че в предишния парламент били предприети само частични мерки срещу бавното правосъдие у нас. „С поправки в Закона за съдебната власт бяха разписани обезщетения за твърде дълго протакане на делото, но това е само последваща мярка”, обясни Миков. Шефът на НС подчерта, че предложените поправки в НПК вече били посрещнати положително от представителите на правораздавателната система у нас.