Властта е най-усърдна да удостоява с пост всяка абсурдна персона

Най-доброто от печата

18-07-2013, 05:49

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Управляващите са глухи и слепи за искането на протестиращите да спрат задкулисните назначения на хора с мътни биографии

Премиерът Пламен Орешарски и тези, които го съветват задкулисно, или нищо не разбраха от протестите против правителството, продължаващи над месец, или страдат от тежко и непоправимо безочие. Иначе нямаше да си позволят да пробутат още купища кандидати за държавната трапеза, както би казал Алеко, при това всичките от ранга на Делян Пеевски, чието поставяне за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) взриви гражданското общество.

След броени часове вероятно новият шеф на агенцията ще бъде факт, като кандидатите, по техните думи, са двама приятели с еднакви виждания и концепции за бъдещето. Общото между Владимир Писанчев - и.д. шеф на агенцията, и Недялко Недялков, ръководител на Дирекция "Класифицирана информация", е, че виждат корупцията и икономическата престъпност като основна заплаха за националната сигурност. Общото е и че услужливо издадоха за броени дни допуск до най-високото ниво на секретна информация на "специалиста по национална сигурност" Пеевски, за чието номиниране уж никой не знаел предварително. Как наричат те това - добри услуги? Корупция? Или изпълняване на противоправна заповед?

Ако депутатите не са разбрали, нека им го кажем ясно: гражданите не искат услужлив директор на ДАНС

 

Те не искат и такъв, който няма да възразява на интригите на управляващите политически и икономически кръгове. Не искат хора, поомърляни в разработки като "Галерия", с която са подслушвали свои колеги от ДАНС, както и политици и журналисти, независимо че заповедта е била от самия шеф на агенцията. Не искат лица, които са готови да козируват на всяка политическа поръчка. Принципните хора си подават оставките, когато им бъде възложено нещо нередно. Те имат етично поведение. От шефа на ДАНС се очаква да е безукорен в това отношение, да няма петънце в биографията си.

Е, съжаляваме, но случаят и с двамата кандидати не е такъв. Отделен е фактът, че самата служба не може да се похвали с кой знае какви успехи извън шумните и безсмислени акции преди години, когато вадеше сънени мюсюлмани от домовете им, понеже четели Корана и пътували до Саудитска Арабия, но за сметка на това не чу и не видя арабите, които се разхождаха с взрив из страната и го активираха точно преди година на летището в Сарафово.

"Не може да очаквате драстични разлики между нас", каза след изслушването в парламента единият от кандидатите.

 

Ето това е проблемът, че нямаме съмнение в еднаквостта им. Че двамата вече са се разбрали - единият става шеф, а другият - заместник, по приятелска линия. Че вече N-та година поред липсва каквато и да е прозрачност за работата на тази институция, а за подвизите й разбираме само от периодично избухващите скандали.

Това обаче малко вълнува управляващите. С публичното изслушване, което симулираха, тъй като журналистите не чуха концепциите, с предварително зададените клиширани въпроси и с липсата на въпроса за най-същественото - кой поръча експресното издаване на допуска на Пеевски, депутатите показаха, че омертата продължава да се спазва и невидимият кадровик на сегашната коалиция си действа по старому.

Както се получи впрочем с пословичния нов-стар управител на София-област Емил Иванов, който безпрепятствено зае поста с богатата си биография от ВИС-2 и скандалните замени на гори, за които срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия. По думите на депутата от БСП Георги Кадиев ден преди Иванов да бъде освободен от парламента, цялата група на БСП се обединила срещу кандидатурата му. След което в залата само четирима гласували против.

 

Това на прост език се нарича слугинаж, който има малко общо с правенето на политика. Скандално е, когато и БСП, и ДПС преглъщат геройското минало на кандидата си, което освен застрахователната му дейност във ВИС-2 (понеже според него тогава нямало къде другаде да се работи освен при силовите застрахователи) включва и присъда за побой и нанасяне на средна телесна повреда от 1990 г. (когато Иванов си защитавал честта, по негови думи). Освен това Сметната палата е направила на пух и прах управленската му дейност в София-област. С какви очи правителството и парламентът го издигат тогава и кой ще носи отговорност за бъдещите му изяви?

А какво да кажем за новия самоковски депутат и бивш общински съветник Александър Методиев - Сали, който влиза на мястото на Иванов? Народен представител, замесен в афера с частно незаконно енерго в ромската махала и събиране на пари за сметки за ток от потребителите, които не са стигали до ЧЕЗ, както и проверяван в схема за купуване на гласове - това въобще впечатлява ли някого?

По същия начин стои въпросът за осъдения за хулиганство заради намушкване с нож заместник-управител на Смолян Бейхан Дуран. Както и с областния на Силистра Насуф Насуф, който е следствен за длъжностни нарушения като кмет на Главиница. Резервната скамейка на бившата тройна коалиция, която сега ни управлява като двойна, е пълна само с такива индивиди. И няма сила, която да спре изкачването им в държавната йерархия.

 

Това е една от причините протестите да не затихват, а да се разгарят с нова сила след всяко безочливо кадрово решение. Това е и същността на критиките, които посланиците на държавите от Европейския съюз един след друг отправят към управляващите: да спрат политическите назначения на хора, които, меко казано, са неподходящи, да игнорират случващото се зад сцената, да се загрижат поне малко за изгубеното доверие, което все повече и безвъзвратно ни отдалечава от Шенген.

Орешарски - "принципният премиер", както ни беше рекламиран в началото, вече затъна до гуша в гафове. Пеевски, инвестиционният министър Данов, преди това арх.Калин Тихолов, областните управители, зам.-министри... Празни приказки излязоха твърденията в началото на премиерстването му, че е в силна позиция и няма да позволи на мандатоносителите да му се качат на главата. Очевадно е, че не е така. Няма нито едно доказателство, че е направил поне веднъж опит за неподчинение. Принципният премиер се оказа просто клиентелист. Поредният.

Именно заради тези безобразия демонстрантите във вторник събориха символична Берлинска стена, но управляващите нито пожелаха да чуят, нито да видят. Затова няма как протестите да спрат. И като си тръгнат от властта днешните, не бива да се чудят защо е станало така