Сугарев с оток в мозъка. Жена му не дава децата да продължат гладната му стачка

Най-доброто от печата

18-07-2013, 05:35

Снимка:

Тони Палабикян

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма пряка опасност за живота му, но състоянието му не е добро

Едвин Сугарев влезе в реанимацията на Александровска болница на 22-ия ден от началото на гладуването си. Това сложи край на стачката му.

Няма пряка опасност за живота му, но състоянието му не е добро, каза съпругата му д-р Мария Арсениева малко след посещението си в болницата. До нея беше Тея, дъщеря на Едвин Сугарев от предишен брак.

Истинските прогнози за здравето на поета можели да се направят днес, когато се очаква да започне захранването му венозно.

На третия ден пък обикновено се давали и зеленчукови бульони.

Сугарев е на кислород и му се вливат водно-солеви разтвори. Има лек оток на мозъка. Целият му организъм е абсолютно изтощен, почти няма орган, който да не е засегнат, допълни жена му.

Всъщност Сугарев се почувствал зле още в събота. Във вторник обаче започнал да повръща и сериозно се обезводнил. Един лекар не може да остави някой да умре съзнателно, макар че той се дърпаше до последно, каза д-р Арсениева, която сама го е завела в болницата.

Съпругата му обясни още, че няма да допусне децата да гладуват. На същото мнение била и майката на другите деца на Едвин Сугарев. По-рано днес в открито писмо до баща си четири от шестте му деца обявиха, че го подкрепят и поемат щафетата с гладуването от него.

"Скъпи татко, ние, Борис, Ела, Йоан, Кристиан, Стефан и Тея, се обръщаме към теб като твои деца с желанието да заявим съпричастност към безкористния ти жест и решителност. Въпреки молбите, които отправиха към тебе интелектуалци, общественици и граждани чрез множество писма, решението ти да продължиш беше твърдо. Въпреки загрижеността и съветите на семейството ти и всички твои приятели, решението да продължиш беше твърдо. Въпреки влошаващото ти се здраве, решението да продължиш беше твърдо", се казва в писмото. 

Децата на Едвин Сугарев не приемали да живеят в общество, в което баща им и протестът на хилядите българи не осъществявали своето предназначение.Писмото завършва с: "Обичаме те и сме с тебе."

Съпругата на Едвин Сугарев предаде апела му гладуващият Николай Генов да спре, а протестите да продължат. Това, че е спрял да гладува, не означава, че не ги подкрепя и че няма да направи всичко възможно това да продължи, каза още д-р Арсениева. Тя благодари на всички, които подкрепили съпруга с писма и обаждания. Това било изключително важно за семейството.

Ще продължим да излизаме на площадите, ще продължим да пишем неудобни текстове, каза Тея.