Топлофикация инвестира 3 млн. лв. в котел на дървесен чипс

Парите

18-07-2013, 06:30

Снимка:

rodopi24.blogspot.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Пред дърводобивните фирми се отваря възможност за нов вид производство при гарантиран пазар

Бургаската топлофикация ще инвестира в изграждането на ново енергийно съоръжение, което ще използва биомаса за производството на енергия. Дружеството се надява да намали общите си разходи с 3% , което ще се отрази и на сметките за произведената топлоенергия.

Проектът предвижда закупуване и инсталиране на нов водогреен котел, който ще използва биомаса във вид на дървесен чипс за горене. Съоръжението ще бъде доставено от китайска компания и ще бъде инсталирано в самостоятелно помещение.

Непосредствено до него ще се изгради и склад за суровината. Общата инвестиция е около 3 млн. лева. Ползите ще са значителни – както за икономическата ефективност и диверсификация на енергийната суровина, така и от екологична гледна точка, категорични са от дружеството.

"Високата цена на природния газ и монополното положение на доставчика ни кара непрекъснато да търсим алтернатива за заместването му. Това се налага най-вече през зимния период, когато нарастват разходите и на предприятието, и на домакинствата", обясни изпълнителният директор Въльо Дучев причината за крупната инвестиция.

Предвидено е новият котел да се включва в схемата на отоплителната централа за 5-6 месеца годишно. През зимата топлинната енергия ще бъде произвеждана едновременно от природен газ и значително по-евтиния дървесен чипс. Очаква се в този период потреблението на природен газ да се намали с 31% за сметка на използваната биомаса.

Топлинната енергия, произведена от биомаса, ще достигне 23.4% от общото количество, а тази която се произвежда на водогрейната част на гориво природен газ ще се намали от 35.6% на 12.2%.

Използването на по-евтина суровина неминуемо ще се отрази върху сметките на потребителите, смятат от дружеството. 

Новият водогреен котел има основно предимство – екологичното. Биомасата е вид възобновяем енергиен източник, чието изгаряне е с нулеви емисии от парникови газове. Употребата й като гориво ще намали количествата изгорен природен газ, което означава, че ще бъдат намалени и емисиите на въглероден двуокис във въздуха.

Дървесният чипс е напълно натурален продукт. Не се третира с никакви допълнителни вещества. Той е основна суровина при производството на хартия и велпапе, но през последните години употребата му се налага най-вече като енергийна суровина.  При изгарянето димните газове ще преминават през мултициклон и комин с височина100 метра.

Проектът предвижда и изграждане на система за сухо пепелоотделяне. Пепелта ще се складира в специален бункер. Новата инсталация ще бъде с автоматичен режим на действие и напълно ще отговаря на хигиенните норми за обект с ограничена посещаемост. Излъчваните във въздуха количества прах и пепелни частици ще са минимални.

С новата инвестиция на ТЕЦ-а пред дърводобивните фирми се отваря възможност за нов вид производство при гарантиран пазар. Дървесният чипс се получава при добива на дървесина чрез механично раздробяване. ТЕЦ-Бургас ще доставя суровината само от местни фирми.

Пепелта от изгарянето е пригодна за използване в селското стопанство. "Топлофикация" възнамерява да я предлага за торене като почвени подобрители или заместител на калиевия тор.

Този вид пазар обаче е слабо развит в България и е възможно за част пепелта да няма клиенти. Затова дружеството е поискалo съгласие от община Бургас и фирма „Чистота” пепелната маса да бъде депонирана в общинското депо Братово при спазване на посочените от тях изисквания.