Гръцкият върховен съд отхвърли жалбата на пилота Стоименов

Магистратите не приеха за нарушение на човешките права липсата на преводач на процеса

Върховният съд в Атина потвърди решението, с което българският пилот Янко Стоименов е признат за виновен за катастрофата на самолет, който се разби край Атина през 2005 година.

Защитата очакваше оправдателна присъда с мотив за нарушаване на човешките права на обвиняемия, съобщи БНР.

Върховният съд на Гърция потвърди наказателната присъда на тримата служители на кипърската авиокомпания "Хелиос". Сред тях е българският пилот Янко Стоименов. Засега информацията е неофициална, съобщена е от адвоката на роднините на загиналите при самолетната катастрофа.

Първоначално тримата служители бяха осъдени на 122 години затвор, а след това поради чисто криминално минало апелативният съд намали присъдите на 10 години с право на откупване.

Върховният съд на Гърция не прие обжалването на адвоката на Янко Стоименов с мотива за нарушени човешки права. Защитата на българина представи иск, че на подсъдимия не е бил предоставен преводач на български.

Очаква се в рамките на ден официално Върховният съд на Гърция да съобщи своето решение, което по всяка вероятност ще е наказателна присъда.

Янко Стоименов, Димитрис Пандазис и Георгиос Кикидис платиха високи суми на гръцката държава, за да останат на свобода.

Припомняме, че Стоименов дълго време водеше защитата си сам. Пред медиите сънародникът ни разказа, че дори не е бил на работа в деня на катастрофата, за която получава осъдителна присъда.