За нови избори правила са необходими месеци, смята Манолова

Журналисти подчертаха, че най-важна е политическата воля

Временната комисия за изработване на проект за нов Изборен кодекс в Народното събрание обсъди правилата за медийното отразяване на предизборната кампания, съобщи БНР.

Председателят на комисията Мая Манолова предложи за обсъждане възможността да се осигури безплатно отразяване на предизборните кампании на всички политически субекти по БНР и БНТ, а за частните електронни медии да се въведе регламент да могат да предоставят безплатно време и място за отразяване на предизборната кампания, да се въведе ясна дефиниция за политическа реклама, а на всеки излъчен платен материал да се поставя надпис "Платено съдържание".

Друго предложение бе да отпаднат или да се ограничат предизборните хроники. Журналистът Бойко Василев от БНТ попита какво може да се направи, за да могат всички участници в изборите те да бъдат равнопоставени и ако това бъде безплатно, може ли да се осигури участие на 70 участника в едно предаване или в един дебат. "Или трябва да бъде променена радикално медийната част на изборния кодекс, другата опасност е една малка промяна може да взриви сегашното положение и да го постави в състояние на абсурд или в състояние да не може да бъде изпълнено. Парите са последния проблем, проблемът са критериите, правилата, организацията на този процес."

Водещата от Националното радио Лили Маринкова обърна внимание на това, че е много трудно да се регламентира предизборното говорене, тъй като предизборен пиар може да се прави по всевъзможни начини, дори без да се говори за избори. Лили Маринкова каза още: "Аз лично, много ще бъда учудена, ако вие (представените в парламента партии) решите, че можете да излезете на дискусия с непредставените в парламента партии, тъй като това беше основният порив на тези 20 и няколко години, тези, които са в играта да не допускат други, които са извън играта. Това беше най самосъхранителният инстинкт, разрушителен, по-скоро, на така наречената политическа класа, защото това ни доведе до това положение, в което сме."

Мая Манолова каза, че депутатите са отворени за всички предложения и още, че сега е моментът да се изработят изцяло нови изборни правила, но за това са необходими месеци.