Италия забранява ГМО царевица

Това се случва, въпреки че този сорт на Монсанто е разрешен в ЕС

Три италиански министерства са подписали указ за забрана на отглеждането на вид генетично модифицирана царевица, разработвана от гиганта Монсанто, съобщава сайтът Български фермер.  Причините са свързани с опазването на околната среда. Указът, които все още трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, за да стане задължителен, е насочен към MON810 - вид ГМО Биотехнологии и ГМО царевица, разработена от Монсанто. Това е един от двата генетично модифицирани организми (ГМО Биотехнологии и ГМО), които са разрешени в Европа, и единствената, която в момента отглежда комерсиално.

Забраната е подписана от и министерствата на здравеопазването и на околната среда, а министерството земеделието настоява, че реколтата има "отрицателно въздействие върху биоразнообразието".
Нашето селско стопанство се основава на биоразнообразието и на качеството, и това са нещата, към които трябва да продължим да се стремим, се казва в изявление на министерството.
Италия вече е уведомила Европейската комисия и други държави в Европейския съюз за своя ход. Комисията ще разгледа италианската защитна мярка по-подробно, а ние вече поискахме от Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) да направи оценка на научните основания за това решение, заяви Фредерик Венсан, говорител на Комисията по здравето.

Макар че одобренията за отглеждане на ГМО Биотехнологии и ГМО отглеждане се договарят съвместно на равнище ЕС, отделните правителства имат право да въведат предпазни мерки, ако смятат, че отглеждането може да представлява опасност за здравето или за околната среда. Тези решения обаче винаги се проверяват от Комисията.
Близо 80 процента от италианците подкрепят забраната, според най-голямата италианска фермерска група - Coldiretti, позовавайки се на резултатите от скорошно проучване. Забраната ще бъде в сила за период от 18 месеца.