Отпускат средства за семействата на загиналите миньори

Правителството ще предприеме сериозни мерки, това не е първият инцидент в рудник "Ораново"

Правителството реши да подпомогне законните наследници на загиналите миньори. Това заяви  вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, след редовното заседание на Министерския съвет. Бобева определи заседанието като много тъжно и заяви, че правителството скърби за загиналите миньори.

Освен финансово подпомагане, правителството ще предприеме сериозни мерки, тъй като това не е първият инцидент именно в този рудник. Освен затрупаните вчера четирима миньори в рудник "Ораново", през 2007 година в мината загинаха двама работници при експлозия на газ, а над седем души пострадаха. Година по-късно кално свлачище уби oще двама миньори.

"През последните години имаше няколко инцидента. Паралелно с проучванията на място, където са двама министри, ние предприемаме необходими мерки”, посочи вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя каза, че все още няма връзка със затрупаните миньори в рудника. "Спасителите обаче напредват, и се предполага, че са близко до затрупаните двама миньори", каза Бобева.

Спасителните акции в рудник "Ораново" продължават.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова обясни, че спасителите са достигнали до 15 метър до пробиването на този тунел, който ще може да осигури достъп до затрупаните миньори. Достигнали са обаче до скала, която са опитали да разбият, и част от тази скала вече е разбита.