ЕК даде зелена светлина за декодерите за социално слаби

Раздаването на разкодиращите устройства ще започне от 1 август

Европейската комисия е дала зелена светлина за предоставянето на цифрови декодери на социално слабите българи. Това е станало възможно след като комисията е одобрила предложението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Новината съобщи пресцентъра на министерството.
Около 124 000 български граждани, които попадат в категорията „социално слаби” ще получат ваучери срещу, които да придобият декодиращи устройства за цифров сигнал. Процедурата се налага заради прехода от аналогова към цифрова телевизия.
Ваучерите ще бъдат раздавани от местните служители на Агенцията за социално подпомагане в помещенията на "Български пощи" ЕАД в съответните райони. Конкретната пощенска станция и графикът ще бъдат оповестени предварително на място.
Очаква се раздаването на ваучерите да започне на 1 август. Условие за получаването им ще бъде попълването на декларация, с която нуждаещият се да удостовери, че няма възможност да приема цифрова телевизия (без значение каква е платформата – спътникова, кабелна или ефирна).
Първият етап от доставката на декодери ще обхване нуждаещите се от четири района страната. Северозападен район включва административни центрове на области Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен; Североизточен район е с центрове Варна, Добрич, Търговище и Шумен; Южен централен район - центрове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково. В София на този етап е обхваната територията на Дирекция "Социално подпомагане" – "Оборище".
Социално слабите, които имат право на енергийни помощи и живеят в селища, различни от административните центрове, ще бъдат уведомени за местата за снабдяване с устройствата в определените пощенски станции, в които се получават ваучерите.
Изпълнителите на обществената поръчка за доставка на декодери също ще се включат в организацията на раздаване на устройствата. Обществената поръчка за доставка на декодери в Североизточен район е спечелена от магазини „Зора“, в Северозападен – от "Техномаркет", в Южен централен - от "Зора" и район "Оборище" на Столична община – от "Технополис".
Вече е обявена и втора тръжна процедура за доставка на декодери на останалите 86 500-86 711 социално слаби в районите Югозападен (с административни центрове Благоевград, Перник, София град, София област и Кюстендил); Югоизточен (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Северен централен (Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра). Очаква се в края на август да започне раздаването на декодери и за хората, обхванати в този втори етап.
Общият брой на хората, които ще бъдат подпомогнати периода 2012/2013 г. е заявен до Европейската комисия в искането за одобрение на държавната помощ още през януари 2013 г.