Обвиниха шефа на Комисията за конфликт на интереси

Политика

17-07-2013, 12:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В тайния бележник на Филип Златанов фигурира и името на президента

Председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки.

Това каза на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Вчера следобед Златанов е бил привлечен като обвиняем по чл. 282 по НК - длъжностно престъпление. Взета му е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лв. Сред част от констатираните нарушения са - неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по тях.

По думите на Сарафов - става въпрос за манипулиране на тези преписки. Заместник-главният прокурор посочи, че са иззети комютърно-информационна техника, компютърът на обвиняемия и един "много интересен" бележник. Златанов получавал директиви за хода на определени преписки. Тези директиви той записвал в своя бележник, който бил намерен в бюрото му, обясни Сарафов. Зам.-главният прокурор подчерта, че тефтерът е открит при обиските на домовете на председателя на Комисията за конфликт на интереси и никой не е знаел за бележника преди това.

"Златанов изпълнява дадената му директива – удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки", каза Сарафов. "Днес може би вече е внесено в съда предложение за отстраняването му от длъжност", добави той.

На пресконференцията бяха показани записки от бележника, в които фигурира и името на президента Плевнелиев. "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно", пише в бележника. 

Една от приоритетните задачи в рамките на делото срещу председателя на Комисията ще бъде - дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев. Прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или - забавяни, обясниха прокурорите.

Борислав Сарафов каза, че прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на Филип Златанов, но към момента не може да го съобщи.

"На 100% има съвпадение на написаното в тефтера и това, което се е служило по тези преписки, каза Сарафов, и даде пример с Емил Димитров, бившият депутат от ГЕРБ. Разпитани са свидетели и служители в Комисията. Димитров също е бил разпитан.

"Явно ролята на И.Ф. е водеща", каза още Сарафов. На въпрос за написаното в бележника "И.Ф." – дали е жена, Сарафов отговори, че в "субтитрите" към бележките съвсем точно се следва написаното. В една от тях за И.Ф. се пише в женски род.

За по-нататъшните действия на държавното обвинение по случая той обясни: "Голяма част от имената и абревиатурите от бележника не фигурират в изпратения от комисията до прокуратурата списък. Взимаме преписките, след това проследяваме движението им по дата, за да проверим дали така, както е отразявал в своя тефтер, това се е реализирало."

Сарафов каза още, че прокуратурата ще проверява в публичните регистри всички решения, ще съпостави с всички други доказателства, както и свидетелските показания, с които разполага по делото. Ще бъдат разпитани и всички лица, които са споменати в тефтера.

"Към момента, за съжаление, не можем да изнесем всички данни, макар че тези данни биха били интересни за вас", каза зам.-главният прокурор. За човека, който е давал "директиви" Сарафов каза, че е установен, но "не може да бъде предоставен към момента."

"Ще проверим и как е назначен Филип Златанов за председател на тази комисия. Не знам - дали в друга европейска държава има подобна комисия”, каза още Сарафов.

Зам.-градският прокурор Роман Василев пък заяви, че Златанов не е дал обяснения за тези записки.