ГЕРБ рано или късно ще се върнат в парламента, потри ръце Кутев

Левицата провидя в протестиращите "коректив", съпътстващ работата й

Има нещо положително в нестихващите над 30 дни протести - вече няма да има кабинет, който да не отчита вота на гражданите. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев в ефира на bTV.

По думите му протестите няма да спрат идните години, а само ще затихват за месец-два.

"С този коректив може да се опитаме да си свършим работа – да вдигнем майчинските, да понижим тока и да повишим пенсиите.” Като цитира един от плакатите на протеста - "Мразим ви безплатно”, Кутев заяви, че извън това има и други хора с други, различни интереси – например жътвата в Силистра.

Депутатът от левицата добави, че в БСП има разбиране за изостреното чувство на обществото и подчерта, че за властта целта е да бъдат свършени конкретни мерки за няколко месеца.

"В парламента се решават проблемите на една демократична държавата и там трябва да намерим начин да го правим" заяви Кутев. Той призова ГЕРБ да се върне в пленарната зала и да бъде опозиция.

"За мен диалог трябва да има, но да бъде в рамките на парламента. Не сме настойници на Волен Сидеров, той сега е в опозиция", заяви червеният депутат. Той допълни, че на диалога не пречи "Атака", а отсъствието на ГЕРБ. Според Кутев от партията на Бойко Борисов рано или късно  ще се върнат в пламента. Самият Борисов пък не бил станал по-сговорчив, а  "по-скоро Европейската народна партия (ЕНП) го подбутва", заяви Кутев.

 

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ обяви, че е склонен на разговори, ако се създаде експерно-програмен кабинет с участието на представители от неговата партия. БСП и ДПС обаче отхвърлиха идеята създаването на втори кабинет в настоящото Народно събрание.

Кутев коментира и общата декларация на френския и немския посланици.  По думите му основният извод от нея е нуждата от връщане към институциите, работещ парламент и диалог с гражданите.

"Може би не сме намерили подхода. Голяма част от БСП сме готови на диалог и нямам против да приема позитивната инициатива”, каза той с уточнението, че искал да чуе разговор с конкретни искания." Според него такива искания са създаване на работни места, пенсии, добавки. "Тези 15-20 хил. души,които протестират, те вече са по-малко де, искат оставка, но има други 200, които не искат", заяви още Антон Кутев.