Пещерните хора са се дрогирали с растения

Най-доброто от печата

17-07-2013, 06:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това еставало по време на ритуали и са виждали вихри и кръгове.

Пещерни рисунки от цял свят показват как праисторическите хора са се дрогирали с халюциногенни растения, смятат японски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Вероятно те са се дрогирали по време на ритуали и са виждали вихри и кръгове.

Том Фройзе, Александър Удуард и Такаши Икегами са изследвали снимки от пещерни рисунки от целия свят на 40 000 години. На всички има сходни мотиви, независимо къде са нарисувани и каква е била заобикалящата среда.

Изводът на учените е, че някои от мотивите приличат на тези, създадени от съвременни хора под въздействието на наркотични вещества.

Тъй като пещерните хора са консумирали халюциногенните растения по време на ритуали, те са мислели, че създадените под тяхно въздействие образи са имали духовно значение и са ги водели на духовно място.

Тези рисунки са имали по-голямо значение и стойност, отколкото обикновените. Затова са ги възпроизвеждали в другите творби, предаде БТА.

За изследването учените са разгледали предишни трудове, изследващи използването на наркотици в местни култури.

Когато човек вземе халюциногенно средство, химическата реакция, която то причинява в мозъка, създава образи, приличащи на клетъчната му структура. Това са нестабилностите на Туринг.

Учените не могат да обяснят защо на дадени мотиви се отдава по-голямо значение и се възпроизвеждат по цялата земя. Рисуващите ги обаче са били творци със способности за символичен израз.