ВАС върна Алексей Петров в тристранката

Решението за отстраняването му не било мотивирано

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на правителството от 2012 година, с което Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) беше отстранен от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Сдружението се определя като близко до бившия агент на ДАНС и подсъдим по делото “Октопод” Алексей Петров.

С решение от 26 юли 2012 година правителството на Бойко Борисов определи праг от 100 000 работници за участие в тристранката, а през 2007 г. ССИ е заявил 852 членове с 83 902 заети.

Според ВАС представители на ССИ не са били надлежно поканени и не са присъствали на заседанието на комисията, която е установявала критериите за представителност на сдруженията, които имат право да участват в Тристранката.

В хода на административното производство на комисията не са спазени редица принципи, нарушена е и прозрачността на процедурата по установяване наличието на критериите за представителност, заложени в Кодекса на труда.

Съдът смята, че решението на МС за изваждане на ССИ от Тристранката е станало без мотивировка, както и че не се посочват ясно фактическите и правни основания за издаването му.

Според съдиите не става ясно на кои точно изисквания не отговаря ССИ, което е довело до изключването на сдружението от НСТС.

Решението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването на страните.