Кандидатите за шеф на ДАНС се представиха, решението зависи от Орешарски

Недялков първо ще бори трафика на дрога, Писанчев ще обучава служители

Парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност изслуша днес кандидатите за председател на Държавната агенция "Национална сигурност".
Сред приоритете си кандидатът за поста Недялко Недялков постави противодействието на  организациите и физическите лица, които източват държавния бюджет. Борбата с трафика на дрога също е сред първите задачи, с които той обяви, че ще се заеме. "Друга насока е контраразузнавателната дейност, в това число и глобалните заплахи на тероризма. Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, това е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността," каза Недялков пред депутатите. От думите му станя ясно, че се планира създаването на междуведомствена структура, която да изработи план за действие. “Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, НСП и Военна информация. Трябва да се подобри и връзката с прокуратурата, каза Недялков.
Досегашния изпълняващ длъжността шеф на ДАНС, а преди това зам.-председател на агенцията Владимир Писанчев пък обяви, че ще обърне внимание на обучението на специалистите в агенцията и на партьорството с международни специални служби. "Особено внимание ще се обърне и на управленския състав и то на средно управленския състав", допълни Писанчев. Според него - този състав трябва да има определени качества и да отговаря на съответните критерии.
За сътрудничество с международните специални служби и.д. шефът на ДАНС отчете, че то е на ниво. "Оценката за работа на агенцията в международна гледна точка е положителна", заяви Писанчев.

След изслушването вътрешният министър Цветлин Йовчев уточни, че и двамата кандидати имат необдодимите качества да застанат начело на ДАНС. Решението кого да предложи, обаче, принадлежи на министър-председателя Пламен Орешарски, подчерта Йовчев.

Той отказа да коментира с какво нови двете кандидатури са по-добри от тази на депутата от ДПС Делян Пеевски с думите, че няма поглед върху господин Пеевски.