Няма как да тупкаш топката, докато всички се уморят да протестират

Това заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева

Скорошни избори са нужни, за да се спаси достойството на управляващите. Това заяви пред БНТ лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Според нея, ако човек е извършил нещо нередно, направил е грешка както правителството на Орешарски - няма как да се върне назад - "няма как да тупкаш топката, докато всички се уморят да протестират".

На въпрос дали десните избиратели ще припознаят реформаторския блок след като в него има партии, които не харесват еднакво, лидерът на ДБГ разясни, че може да не се харесва всяко лице, но трябва да се знае за какво то служи.

Кунева даде пример със "Зелените" като поясни, че те не са десни и не искат да бъдат под този етикет, но те имат своята рола. По думите й - никой в реформаторския блок няма да се възпротиви срещу идеята, че Иракли и българското Черноморие не трябва да се застрояват, че шистовият газ не трябва да се използва в България, още повече, че има европейско законодателство за риска от добива му.

Основният проблем за лидера на ДБГ остава промяната на самата същност на политиката.

"Освобождаване територия за гражданското, прозрачност при взимане на всяко решение и отговорност за това решение - без тези три неща съвременна политика не се прави", заяви Кунева.

Според нея партиите са една много остаряла форма на демокрация.

"Сега имаме интернет, сега имаме хора, които бързо се групират, за да постигнат определена цел."

Меглена Кунева се обяви и за участие на граждански организации в структурата на реформаторския блок.