Няма ли решение на кризата, напрежението ще расте, смята Йовчев

Президентската институция може да загуби медиаторските си функции, предупреди още той

Протестите могат да продължат дълго и да се радикализират, независимо от броя на участниците в тях. Това заяви в интервю за в. "24 часа" вътрешният министър Цветлин Йовчев.

"Ако не се намери решение на кризата, то независимо дали тези хора ще нарастват, или ще намаляват, може да се очаква ескалация на напрежението и радикализиране на хората. Това, от което аз се опасявам, е, че определени среди ще прибегнат към действия, които могат да провокират насилие. Именно това не трябва да го допуснем. Ако позволим да се провокира насилие, означава, че ще доведем до още по-голямо разделение на обществото", заяви Йовчев.

Според него правителството не може да се справи само с кризисната ситуация. Причината затова е, че протестът няма легитимни лидери, а исканията са разнопосочни.

"В демократичното общество единственият начин за урегулиране на обществените отношения е определен от конституцията. Това е посредством политически процес - има политически партии, представителства, граждански сдружения, които представляват хората. Те участват на избори, влизат в парламента и оттам се регулира механизмът. За да може това да стане обаче, тези хора трябва да припознаят някой, който да ги представлява", уточни министърът на вътрешните работи. Той обяви, че при липса на легитимно представителство е много трудно правителството да осъществи активен диалог с протестиращите.

"Ние пренебрегнахме първите индикации, че има криза, и тогава не взехме мерки. След това влязохме във фазата на остра криза. Това бе по време на протестите в началото на годината. В момента сме в хронична криза, която става перманентна", предупреди Цветлин Йовчев. Той смята, че всяка криза ще намери своето разрешение, но цената за това я плаща обществото.

"Може би, всички трябва да направят стъпка назад, за да се намери сечението, където да се обединим, около решение и стъпки, които трябва да извървим, за да се решат проблемите на хората", казва още вицепремиерът и вътрешен министър.

Йовчев отново коментира и изказването на президента Росен Плевнелиев, че евентуалното решение на политическата криза биха били предсрочни избори. Според вицепремиерът подобни изказвания разделят нацията и могат да костват медиаторските функции на президентската институция. "Една от най-големите отговорности на президентската институция е да бъде платформа за обществен диалог и за търсене на консенсус. Президентът трябва да бъде обединител на нацията. Именно за това, когато възникне определена криза, която води до остра обществена поляризация, не бива, преди да се извърви целият път, стъпка по стъпка, институциите да се позиционират в крайна точка", заяви Цветлин Йовчев.